Вината на Австрия

„Не сте пили австрийски вина? По-добре побързайте!" съветва клиентите си едно от светилата в ресторантската критика в Англия.
„От години Австрия произвежда едни от най-изтънчените вина на света", казва Серена Сътклив, Master of Wine, която има завидната и благородна задача да оценява най-скъпите вина на света за аукционната къща Sotheby's.

На 15 юни 2016 в лобито на Хилтън, София за 9-ти пореден път ще се състои Grand Austrian Tasting - ежегодната целодневна дегустация на вина от Австрия.
Фактите: още от основаването си през 2008 Grand Austrian Tasting (ГАТ) се подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на една идея - австрийското вино. Поканените за участие вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като представяне, независимо от производствения им обем. Основатели на изложението са Яна Петкова, Валтер Ватцин и Лияна Стоилова (към момента живееща в Австрия).


Валтер и Яна

Какво е да внасяш австрийски вина в България, поискахме да знаем от Яна и Валтер, с които разговаряме по повод предстоящото им събитие.
Grand Austrian Tasting е нещо като ветеран, той беше преди повечето местни и международни винени конкурси, които се появиха през последните години у нас. Трябва да си признаем известно безрасъдство, нямаше как иначе да се осмелим да се изправим пред публика, за която Австрия = ски = виенско колело = Моцарт(-ови топки) = ама, там е студено за вино. Или пък наистина безпрекословно обичаме австрийските вина и искаме българите да се докоснат до вековната (!) винена култура на тази близка и все пак толкова непозната ни страна.

А защо точно австрийски?
Валтер е австриец, роден в сърцето на винена Австрия, който по професионални причини се озовава в България, а Яна - обратното - българка, която завършва винен маркетинг в Австрия и към момента е единственият притежател на престижната WSET (Wine and Spirit Education Trust) диплома за България. Запознават се докато тя учи там и решават, че няма да си простят ако не направят опит за запознаване на българския пазар с австрийските вина. Стартират през 2004, а през 2008 правят първото издание на Grand Austrian Tasting в мазето на една сграда на ул. Иван Вазов. Над 300 човека се тълпят в мазето, което затвърждава предположението им, че такова събитие би се харесало на публиката и оттогава всяка година го правят на различни локации. На страницата им във Facebook можеш да видиш албуми със снимки от всяко издание и място, на което са разливали австрийски вина през последните девет години.

Последните девет години изминаха адски бързо, казват Яна и Валтер. Спомняме си повечето от нашите посетители в началото - изумени, учудени, объркани. Защото така действат австрийските вина на понякога прекалено сигурните в собствения си вкус българи. Вината са елегантни, свежи, ароматни, но също така и минерални, и сложни. Има защо да са добре пазената тайна на топ-ресторантите по света. След няколко години започнаха коментарите за реколтите, а след още няколко - оценките (в точки) на вината. Последните приемаме винаги с широка усмивка.

Пие ли някой изобщо австрийски вина в България?
Явно да, защото за сравнително краткия период от осем години вносителите от двама се увеличиха на осем, което няма как да стане, ако няма скок в потреблението. Радваме се за това.

Какво трябва да знаем за австрийските вина, накратко?
Паролата за австрийското вино винаги ще бъде „грюнер велтлинер" - местният им бял сорт, който се счита за един от десетте най-интересни сорта на света. На ГАТ ще има около 30 грюнера в различна стилистика. Това, която Яна добавя е, че не трябва да се пренебрегват и червените им вина, напоследък особено добри. Световният винен пазар започва отново да търси елегантността и изтънчеността във вината и Австрия е една от страните, които печелят от това.
Изобщо австрийските вина са като швейцарски ръчно произведени часовници - скъпи са, но няма съмнение в качеството им и любовта към тях е за цял живот.

В следващия ни материал ще ти разкажем/покажем какво можеш да очакваш от едно австрийско вино.

„Не сте пили австрийски вина? По-добре побързайте!" съветва клиентите си едно от светилата в ресторантската критика в Англия.
„От години Австрия произвежда едни от най-изтънчените вина на света", казва Серена Сътклив, Master of Wine, която има завидната и благородна задача да оценява най-скъпите вина на света за аукционната къща Sotheby's.

На 15 юни 2016 в лобито на Хилтън, София за 9-ти пореден път ще се състои Grand Austrian Tasting - ежегодната целодневна дегустация на вина от Австрия.
Фактите: още от основаването си през 2008 Grand Austrian Tasting (ГАТ) се подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на една идея - австрийското вино. Поканените за участие вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като представяне, независимо от производствения им обем. Основатели на изложението са Яна Петкова, Валтер Ватцин и Лияна Стоилова (към момента живееща в Австрия).


Валтер и Яна

Какво е да внасяш австрийски вина в България, поискахме да знаем от Яна и Валтер, с които разговаряме по повод предстоящото им събитие.
Grand Austrian Tasting е нещо като ветеран, той беше преди повечето местни и международни винени конкурси, които се появиха през последните години у нас. Трябва да си признаем известно безрасъдство, нямаше как иначе да се осмелим да се изправим пред публика, за която Австрия = ски = виенско колело = Моцарт(-ови топки) = ама, там е студено за вино. Или пък наистина безпрекословно обичаме австрийските вина и искаме българите да се докоснат до вековната (!) винена култура на тази близка и все пак толкова непозната ни страна.

А защо точно австрийски?
Валтер е австриец, роден в сърцето на винена Австрия, който по професионални причини се озовава в България, а Яна - обратното - българка, която завършва винен маркетинг в Австрия и към момента е единственият притежател на престижната WSET (Wine and Spirit Education Trust) диплома за България. Запознават се докато тя учи там и решават, че няма да си простят ако не направят опит за запознаване на българския пазар с австрийските вина. Стартират през 2004, а през 2008 правят първото издание на Grand Austrian Tasting в мазето на една сграда на ул. Иван Вазов. Над 300 човека се тълпят в мазето, което затвърждава предположението им, че такова събитие би се харесало на публиката и оттогава всяка година го правят на различни локации. На страницата им във Facebook можеш да видиш албуми със снимки от всяко издание и място, на което са разливали австрийски вина през последните девет години.

Последните девет години изминаха адски бързо, казват Яна и Валтер. Спомняме си повечето от нашите посетители в началото - изумени, учудени, объркани. Защото така действат австрийските вина на понякога прекалено сигурните в собствения си вкус българи. Вината са елегантни, свежи, ароматни, но също така и минерални, и сложни. Има защо да са добре пазената тайна на топ-ресторантите по света. След няколко години започнаха коментарите за реколтите, а след още няколко - оценките (в точки) на вината. Последните приемаме винаги с широка усмивка.

Пие ли някой изобщо австрийски вина в България?
Явно да, защото за сравнително краткия период от осем години вносителите от двама се увеличиха на осем, което няма как да стане, ако няма скок в потреблението. Радваме се за това.

Какво трябва да знаем за австрийските вина, накратко?
Паролата за австрийското вино винаги ще бъде „грюнер велтлинер" - местният им бял сорт, който се счита за един от десетте най-интересни сорта на света. На ГАТ ще има около 30 грюнера в различна стилистика. Това, която Яна добавя е, че не трябва да се пренебрегват и червените им вина, напоследък особено добри. Световният винен пазар започва отново да търси елегантността и изтънчеността във вината и Австрия е една от страните, които печелят от това.
Изобщо австрийските вина са като швейцарски ръчно произведени часовници - скъпи са, но няма съмнение в качеството им и любовта към тях е за цял живот.

В следващия ни материал ще ти разкажем/покажем какво можеш да очакваш от едно австрийско вино.

Гласували общо: 1 потребители