„От години Австрия произвежда едни от най-изтънчените вина на света", казва Серена Сътклив, Master of Wine, която има завидната и благородна задача да оценява най-скъпите вина на света за аукционната къща Sotheby's. На 15 юни 2016 в лобито на Хилтън, София за 9-ти пореден път ще се състои Grand Austrian Tasting - ежегодната целодневна дегустация на вина от Австрия.
Фактите: още от основаването си през 2008 Grand Austrian Tasting (ГАТ) се подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци за един ден в името на една идея - австрийското вино. Поканените за участие вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като представяне, независимо от производствения им обем. Основатели на изложението са Яна Петкова, Валтер Ватцин и Лияна Стоилова (към момента живееща в Австрия).
Валтер и Яна Какво е да внасяш австрийски вина в България, поискахме да знаем от Яна и Валтер, с които разговаряме по повод предстоящото им събитие.
Grand Austrian Tasting е нещо като ветеран, той беше преди повечето местни и международни винени конкурси, които се появиха през последните години у нас. Трябва да си признаем известно безрасъдство, нямаше как иначе да се осмелим да се изправим пред публика, за която Австрия = ски = виенско колело = Моцарт(-ови топки) = ама, там е студено за вино. Или пък наистина безпрекословно обичаме австрийските вина и искаме българите да се докоснат до вековната (!) винена култура на тази близка и все пак толкова непозната ни страна. А защо точно австрийски?
Валтер е австриец, роден в сърцето на винена Австрия, който по професионални причини се озовава в България, а Яна - обратното - българка, която завършва винен маркетинг в Австрия и към момента е единственият притежател на престижната WSET (Wine and Spirit Education Trust) диплома за България. Запознават се докато тя учи там и решават, че няма да си простят ако не направят опит за запознаване на българския пазар с австрийските вина. Стартират през 2004, а през 2008 правят първото издание на Grand Austrian Tasting в мазето на една сграда на ул. Иван Вазов. Над 300 човека се тълпят в мазето, което затвърждава предположението им, че такова събитие би се харесало на публиката и оттогава всяка година го правят на различни локации. На страницата им във Facebook можеш да видиш албуми със снимки от всяко издание и място, на което са разливали австрийски вина през последните девет години.
Явно да, защото за сравнително краткия период от осем години вносителите от двама се увеличиха на осем, което няма как да стане, ако няма скок в потреблението. Радваме се за това.
Паролата за австрийското вино винаги ще бъде „грюнер велтлинер" - местният им бял сорт, който се счита за един от десетте най-интересни сорта на света. На ГАТ ще има около 30 грюнера в различна стилистика. Това, която Яна добавя е, че не трябва да се пренебрегват и червените им вина, напоследък особено добри. Световният винен пазар започва отново да търси елегантността и изтънчеността във вината и Австрия е една от страните, които печелят от това.
Изобщо австрийските вина са като швейцарски ръчно произведени часовници - скъпи са, но няма съмнение в качеството им и любовта към тях е за цял живот. В следващия ни материал ще ти разкажем/покажем какво можеш да очакваш от едно австрийско вино.
„Не сте пили австрийски вина? По-добре побързайте!" съветва
клиентите си едно от светилата в ресторантската критика в Англия.
„От години Австрия произвежда едни от най-изтънчените вина
на света", казва Серена Сътклив, Master of Wine, която има
завидната и благородна задача да оценява най-скъпите вина на света за
аукционната къща Sotheby's.
На 15 юни 2016
в лобито на Хилтън, София за 9-ти пореден път ще се състои Grand Austrian
Tasting - ежегодната
целодневна дегустация на вина от Австрия.
Фактите: още от основаването си през 2008 Grand Austrian
Tasting (ГАТ) се
подчинява на идеята за обединението на различни, иначе конкуриращи се, търговци
за един ден в името на една идея - австрийското вино. Поканените за участие
вносители не заплащат наем за щанд или площ и са равнопоставени като
представяне, независимо от производствения им обем. Основатели на изложението
са Яна Петкова, Валтер Ватцин и Лияна Стоилова (към момента живееща в Австрия).
Валтер и Яна
Какво е да внасяш
австрийски вина в България, поискахме да знаем от Яна и Валтер, с които
разговаряме по повод предстоящото им събитие.
Grand Austrian Tasting е нещо като ветеран, той беше преди
повечето местни и международни винени конкурси, които се появиха през
последните години у нас. Трябва да си признаем известно безрасъдство, нямаше
как иначе да се осмелим да се изправим пред публика, за която Австрия = ски =
виенско колело = Моцарт(-ови топки) = ама, там е студено за вино. Или пък
наистина безпрекословно обичаме австрийските вина и искаме българите да се
докоснат до вековната (!) винена култура на тази близка и все пак толкова
непозната ни страна.
А защо точно
австрийски?
Валтер е австриец, роден в сърцето на винена Австрия, който
по професионални причини се озовава в България, а Яна - обратното - българка,
която завършва винен маркетинг в Австрия и към момента е единственият
притежател на престижната WSET
(Wine and Spirit Education Trust) диплома за България. Запознават се докато
тя учи там и решават, че няма да си простят ако не направят опит за запознаване
на българския пазар с австрийските вина. Стартират през 2004, а през 2008
правят първото издание на Grand Austrian Tasting в мазето на една сграда на ул. Иван
Вазов. Над 300 човека се тълпят в мазето, което затвърждава предположението им,
че такова събитие би се харесало на публиката и оттогава всяка година го правят
на различни локации. На страницата
им във Facebook можеш да видиш албуми със снимки от всяко издание и място, на което са
разливали австрийски вина през последните девет години.
Последните девет години изминаха адски бързо, казват Яна и Валтер. Спомняме си повечето от нашите посетители в началото - изумени, учудени, объркани. Защото така действат австрийските вина на понякога прекалено сигурните в собствения си вкус българи. Вината са елегантни, свежи, ароматни, но също така и минерални, и сложни. Има защо да са добре пазената тайна на топ-ресторантите по света. След няколко години започнаха коментарите за реколтите, а след още няколко - оценките (в точки) на вината. Последните приемаме винаги с широка усмивка.
Пие ли някой изобщо
австрийски вина в България?
Явно да, защото за сравнително краткия период от осем години
вносителите от двама се увеличиха на осем, което няма как да стане, ако няма
скок в потреблението. Радваме се за това.
Какво трябва да знаем
за австрийските вина, накратко?
Паролата за австрийското вино винаги ще бъде „грюнер
велтлинер" - местният им бял сорт, който се счита за един от десетте
най-интересни сорта на света. На ГАТ ще има около 30 грюнера в различна
стилистика. Това, която Яна добавя е, че не трябва да се пренебрегват и
червените им вина, напоследък особено добри. Световният винен пазар започва отново
да търси елегантността и изтънчеността във вината и Австрия е една от страните,
които печелят от това.
Изобщо австрийските вина са като швейцарски ръчно
произведени часовници - скъпи са, но няма съмнение в качеството им и любовта
към тях е за цял живот.
В следващия ни материал ще ти разкажем/покажем какво можеш да очакваш от едно австрийско вино.