Неочаквани подаръци

icon
Sofialive.bg

Вероятно, повече или по-малко, сме научили децата си да получават. Рожден ден, имен ден, първи учебен ден. Поводи за подаръци има колкото искаш, а и желаещи да ги правят - също. Коледа, разбира се, е лидер в класацията. Най-много подаръци на детска глава от населението. Това, което не е съвсем ясно, е дали освен да получават, малчуганите са се научили и да дават. А, както знаем, богат е не този, който има, а този, който дава.

Една чудесна възможност да покажем гореспоменатия принцип на синовете и дъщерите ни, е кампанията Коледни подаръци за децата бежанци. Идеята идва от преподавателя в Софийския университет Емилия Славова - активен гражданин, замесен отдавна с благотворителността. Нейното лично мнение е, че хлапетата в нужда не се делят на наши и чужди, и вече много пъти е инициирала подобни акции. Тя, също така, не вижда конфликт в това, че за тези деца Коледа не означава същото, което за нас, тъй като кампанията е с материално изражение за тях и с морално за нас.

Ето какво - имаш време до 19-и да пакетираш дребно подаръче в кутия от обувки или друга от същия калибър. Вътре може да сложиш картичка, написана на английски или на арабски (в случай че го владееш), както и нещо по твой избор - играчка, флумастри, блокче за рисуване или книжка за оцветяване. Ако имаш желание и вдъхновение, може да спретнеш и бърза вечерна работилничка с децата си и да им изработите евтин, но за сметка на това съвсем личен подарък. След като го опаковате и надпишете, се свързваш с Емилия (или с групата Приятели на бежанците), които ще се погрижат той да стигне където трябва.

Подробностите са в блога на Емилия,
както и нa  facebook страницата на Приятели на бежанците

Текст Веселин Трандов

Нощен бар с арт наклонности