Петъчните 5: Бира и метъл

icon
Sofialive.bg

Още когато Kiss започнаха да продават екшън фигури по техен образ и подобие, стана ясно, че мърчъндайзът на групите може да се разпростре далече отвъд албумите им и тениски с техни щампи. А без какво не можем да си представим шумен рок концерт, освен яка банда и силен саунд? Без бира, разбира се! Днес, съвсем петъчно ще те почерпим с пет великолепни бири на наши рок и метъл любимци.

Clutch - “Lips of Faith” (New Belgium Brewing, САЩ)
Започваме с най-новото попълнение в Untappd библиотеката ни - sour stout-а “Lips of Faith” на мерилендските рокенрол великани Clutch. Четиримата, като автентични представители на честния блус и рокенрол, никога не са криели любовта си към крафт бирите и хубавото барбекю. С доминиращата плътност и мека горчивина на стаута (70%), деликатно туширана от нежната киселост на сауъра (30%), “Lips Of Faith” е страхотна компания за сочен телешки стек. И за всеки рокенрол купон. Но внимавай - умелото съчетание на вкусове и аромати успява отлично да маскира високото алкохолно съдържание от 8,5%. Минусът? Не може да се намери в България. И като цяло в Европа.

Песен, с която да си отвориш бира: “A Quick Death in Texas”.

clutch lips of faith image

Behemoth - “Behemoth” (Perun, Полша)
Behemoth се превърнаха от любопитна ъндърграунд блек метъл банда през 90-те в една от най-интелигентните и интересни екстремни банди днес. А мърч предложенията им варират от нафора за черно причастие, през катарами за колани, до свещи за мрачни литургии. И, разбира се, бира. Но, както всяко нещо, което Нергал и момчетата поднасят, тук отново са подходили внимателно и с вкус, финес и страхотно качество. Четирите им бири, дело на полската крафт пивоварна Perun, носят типичните за Behemoth имена - “Sacrum” (белгийски IPA), “Heretyk” (American Amber Ale), “Profanum” (black IPA) и “Baphomet” (руски имперски стаут). От трите, които сме пробвали (уви, “Baphomet” още не ни е попадал), любим веднага ни стана “Sacrum” с мекия си плодов привкус от манго и ананас, допълващ великолепно хмелната плътност на бирата. Обаче внимавай! Зад привидната й пивкост се крие коварство от 6,2% алкохол и бутилка от половин литър, вместо стандартните 330мл за стила. Минусът - магазинът, който я вкарваше тук затвори врати. А, да, отскоро пуснаха и пета бира - лагерa “Fenix”.

Песен, с която да си отвориш бира: “O Father O Satan O Sun”.

behemoth beer image 


Red Fang - “Murder The Mountains” Ale (Het Levenswater, Холандия)
Американските стоунър метъли Red Fang имаха доста сериозен пиков момент в кариерата си и макар днес да са леко избутани назад от по-млади и надъхани банди, брадатите типове си остават активна и яка сценична банда, която бичи рошави рифове. Логично, хайпът на крафт пивоварството ги уцели във върхова крачка от кариерата им и те пуснаха на пазара свой brown ale - “Murder The Mountains”, по името на втория им албум. Както подсказва и етикетът, имаме разкошен, приятно сладък (бирата се вари с бъз) тъмен ейл в английски стил и 6% алкохолно съдържание. Минусът? Бандата пусна специална варка само и единствено за фестивала Roadburn в Холандия през 2012. Който пил - пил.

Песен, с която да си отвориш бира: "Prehistoric Dog".

red fang beer

Iron Maiden - “Trooper” (Robinsons brewery, Англия)
Най-голямата хеви метъл група в света успя да се запази от залитането на други мейнстрийм метъл гиганти като AC/DC и Motörhead, които заляха пазара с доста пикливи лагери, които не си струват парите, за разлика от енергичния им рокенрол. Британските метъл легенди обаче заложиха на родните традиции и пуснаха типично английски ейл - “Trooper”, по името на една от най-знаковите им песни. Както и при Clutch, вокалистът на бандата, Брус Дикинсън, лично участва в разработването на бирата, като виден фен на британските ейлове. Резултатът е хубав ESB (English Special Bitter) с лека газировка и ниско алкохолно съдържание (4,7%), което я прави адски пивка и лесно можеш да й изпуснеш края, докато слушаш любими парчета на Iron Maiden. Минусът й е, че никак не е трудно да намериш много по-хубави британски ейлове на същата цена. Но все пак фенщината дава бонус точки, нали?

Песен, с която да си отвориш бира: “The Trooper”, разбира се.

trooper ale image

Odd Crew - Odd Crew Beer (Blek Pine, България)
Нека да завършим списъка и с нещо хубаво и родно. Софийската метъл шайка Odd Crew стана първата българска група, която пусна собствено пиво на пазара. Бирата е дело на нашите приятели от Горна Баня Blek Pine и е адски пивък American Pale Ale. Без да се натрапва с агресивен вкус и аромат, оставя приятен послевкус и не е трудно да удариш 3-4, без опасност да вържеш кънките с нейните 5,7% алкохол за бутилка от 330мл. Хубаво е да споменем, че година по-късно Blek Pine направиха подобна колаборация и със smallman и техния “Fenix”. Минусът при бирата на Odd Crew е, че не е перлата в короната на Blek Pine. И още ни е яд, че не използваха за нея името “Odd Brew”. Якото е обаче, че където и да свирят, можеш да си сигурен, че ще пиеш читава бира на техен лайв.

odd crew beer image

Песен, с която да си отвориш бира: “A Bottle Of Friends”.

От нас толкова (че и бая ожадняхме, докато направим този списък). А ти спокойно си отвори една бира (или пет) и надуй рокенрол - петък е!

Текст Ивайло Александров

Пет банди и техните бири