7 дни в Хавана

icon
Sofialive.bg

Ако ти пълнят душата son cubano и виртуозни нощни джаз импровизации на грамаден черен човек, който през деня работи като шофьор; ако харесваш американски коли от 40-те и 50-те, претърпели десетки хирургически операции, но запазили съкрушителния си ръбат чар; ако обичаш онези карибски жени с неопределена раса, заради които в Хавана можеш да се влюбваш по три-четири пъти на ден... Тогава този коктейл от седем кратки филма, обединени от перото на писателя Леонардо Падура, няма как да не ти допадне.

Имай предвид, че макар и на моменти нишката на повествованието в отделните „шорти" да се преплита, всичко взето заедно е пъстър хаос - точно каквато е и столицата на Куба.

7_dias_en_la_habana_1024

Във втория филм - Джемсешън на Пабло Траперо, Емир Костурица няма да режисира, а ще играе, при това себе си, и ще хвърли в морето телефона си, за да се отпусне както трябва. Ревностното християнство на местните в седмия ден (Фонтанът на французина Лоран Канте) ще контрастира с дълбоко вкоренените езически наслоявания и секса в петък (Ритуалът на Гаспар Ное). Ще се сблъскаш с визуално съвършенство, макар и без кой знае каква история, в ден сряда (Дневникът на начинаещия) под режисурата на палестинеца Елиа Сюлейман, който е и в главната роля и чака за среща с Ел Коменданте. В четвъртък (Изкушението на Сесилия на Хулио Медем) едно талантливо момиче ще е изправено пред сложен житейски и любовен избор, а в събота (Сладко-горчиво на Хуан Карлос Табио) ще си припомним трагикомичните парадокси на соца, който много бавно напуска Острова на свободата, подобно на емигрантски сал, носещ се по вълните към Флорида.

Разбира се, всичко е гарнирано със задължителния за Хавана омайващ ром, но все пак не прекалявай, за да не се объркаш като младия американец в понеделник (Ел Юма), под режисурата на прохождащия в този бизнес Бенисио дел Торо.

с една дума
РОМ. Алкохолна напитка, получена от остатъчните продукти на захарната тръстика и тръстиков сироп (меласа), чрез ферментация и дестилация. Романтично свързан с пиратите, той е националната напитка на повечето страни в Карибския басейн. Непоклатима част от ежедневието и културата на Куба, ромът е още една причина да отидем там и да не държим особено да се връщаме, точно както добрият стар Хемингуей. На рома дължим и три от големите открития на човешката цивилизация - дайкири, мохито и куба либре.

{{trailer}}


Текст Ивайло Стоименов