Американска схема

icon
Sofialive.bg

Когато искаш да нищиш темата за измамата и искреността, за корупцията и добрите намерения, най-добре се обърни към историята и онези парчета от нея, които са си проправили път към новините и са взривили вестникарските будки с гръмки заглавия. Такъв е случаят и с аферата на ФБР „Abscam" от края на 70-те и началото на 80-те години на миналия век, в която агенти и професионални измамници залагат капан на висши държавници с цел да ги компрометират и опандизят. Именно от нея Дейвид О. Ръсел се вдъхновява.

Американска схема смесва с размах реални факти и чиста фикция: Брадли Купър е агентът, който си умира да се издигне с някой голям случай; Крисчън Бейл е измамникът, принуден да му съдейства, а Джеръми Ренър е политикът, който от мерак да помогне на общността, влиза в мръсната игра.

Истинските перли в короната на Американска схема обаче са двете дами в каста, които си отнесоха и по един Златен глобус за усилията. Ейми Адамс е в ролята на Сидни - боклуче от малък американски град, която се разделя с пилона, влиза в любовна и крими комбина с Ървинг (Крисчън Бейл) и си създава аристократичен образ и подобие, с които си докарва средства за така мечтания живот. Дженифър Лоурънс е Розалин, съпругата на Ървинг - неудържима откачалка, която няма никакво намерение да върне свободата на мъжа си, и всеки намек за това води до взривоопасни неприятности. За нас точно тя е звездата на филма - темпераментна и вбесяваща, Дженифър краде всички погледи от дълбоките деколтета на Адамс.

american_hustle_800

Въпреки че сюжетът се върти главно около измами и нарушени закони, Американска схема не е толкова заинтересован от поуки за престъпления и наказания, колкото от отделните личности и тяхната борба за оцеляване. Филмът изследва липсата на удовлетвореност - като мотивация, и границите, които прескачаме, само и само да се доближим до онази вечно изплъзваща се категория на по-добрия живот. За съжаление, не го постига чрез особено стегнат сюжет - той често излиза от фокус и криволичи между линии, които си остават недовършени. Но сме склонни да простим тази липса на дисциплина именно заради гореспоменатите актьори, които се раздават в желанието на персонажите си да се отърват от маските и да бъдат обичани заради самите себе си.

с една дума
МАСА. Всички помним Механикът, в който броихме ребрата на американския психар. После Крисчън Бейл си върна формата и идеално опъна черния костюм на Батман. През 2010-а пак стегна колана за ролята си в Боецът. За сметка на това за Американска схема се е отдал на понички и е тупнал 20 кила отгоре.

{{trailer}}


Текст Нели А. Калчева