Дред 3D

icon
Sofialive.bg

Новият Дред се различава драстично от първата екранизация на комикса, която помним като една от по-слабите роли на Силвестър Сталоун. Сега е в 3D, авторите му наблягат на мрачна атмосфера и брутално насилие (дори и у нас е забранен до 16), а главният герой носи маската си през цялото време и играе само с гримаси на устата, помръдвания на брадичката и едносрични реплики. Което прави ролята на Карл Ърбън (Стар Трек, Властелинът на пръстените) поне толкова сложна, колкото тази на Том Харди в Черният рицар: Възраждане. Но въпреки всичко Ърбън се справя съвсем прилично.

Неговият Дред е човек на закона, който осъжда престъпниците на момента и когато това означава смърт, ги екзекутира без много-много приказки - добре дошъл в Америка, един хипер-гига-мегаполис с 800 милиона жители и хиляди престъпления на ден. Ето и конкретната ситуация: въоръженият до зъби Дред и неговата помощничка новобранка с парапсихични способности (Оливия Търлби) са приклещени в 200-етажен небостъргач-гето, командван от наркодилъри. Целта им е да се измъкнат, оставяйки след себе си камара от трупове - нещо като Умирай трудно в бъдещето, ама с повече автоматични пушки и разпилени карантии.

Сценарият е дългогодишен проект на писателя и сценарист Алекс Гарланд (Плажът, 28 дни по-късно), а режисурата е подхванал младият британец Пийт Травис от Точен прицел. Крайният резултат е стегнат футуристичен екшън с добри актьори, сръчни екшън сцени и насилие в пълно изобилие. Няма особено развитие на героите, ама не ни и трябва.

с една дума
МЕГАПОЛИС. Първо са му викали „Мегалополис" - като едноименния град в древногръцката област Аркадия. Означава срастване на няколко градски зони, чийто общ сбор е поне 25 млн жители.

Текст Анита Димитрова