ФАМУ Филм Фест

icon
Sofialive.bg

Турнето се очертава нещо като традиция в Чешкия център - миналата година там показваха всичко от анимационната катедра, а сега e ред на документалистите. Лентите са повече от 20, но понеже са кратки, ще ги дават на три блока от по два часа - на 9 и 10 май. Последният ден от тридневния фест е запазен за отличниците на академията от предния випуск - тогава са заглавията с награди за режисура, операторство, монтаж, звук и дори за експериментално кино. Преди да е станала грешка обаче, набързо отбелязваме, че става въпрос единствено за къ-со-ме-траж-ки, а не за игрални.

Пражката филмова академия (ФАМУ) е едно от най-тежките и стари училища в областта на седмото изкуство в Европа. Откриват я веднага след Втората световна, а през 60-те години просто няма равна на себе си - оттам излизат носителите на оскари Милош Форман и Агнешка Холанд, фотографът Йозеф Куделка, а малко по-късно и режисьорът Ян Сверак. Дори сегашният шеф на чешките равини Карол Сидон има тапия от ФАМУ - почти като патриарх Максим да е завършил НАТФИЗ. Човекът бил талантлив сценарист и писател, преди да се посвети тотално на религията.

Равин Сидон няма да се мерне на „Раковски" 100, но за сметка на това ще получим един от преподавателите - Мартин Ржезничек, както и студентът Иво Бистричан - неговият Медната епоха е в първия ден на феста. А, и да не забравяме - входът пак е свободен, така че нямаш оправдание.

ФАМУ Филм Фест се открива на 9 май (понеделник) от 18:00 в Чешкия център
на ул. „Раковски" 100 и ще продължи до 11 май (сряда).


ПРОГРАМА

09 май (понеделник)
18:00 Чешки документални филми, част 1
20:00 Най-доброто от ФАМУ Фест 2010, част 2

10 май (вторник)
18:00 Чешки документални филми, част 3
20:00 Всичко за доброто на света и Ношовице

11 май (сряда)
18:00 Най-доброто от ФАМУ Фест 2010, част 1
20:00 Най-доброто от ФАМУ Фест 2010, част 2

Душата й се разтваря в Достоевски, а под леглото си крие прашинки от сънища