Filmini 2013

icon
Sofialive.bg
Източник: Sofialive

Единственият фест с конкурс за късометражно кино в София се завръща

Петото издание на Filmini спазва утвърдената досега от фестивала традиция да показва малко на брой, но прецизно подбрани късометражни филми. Така до нас стигат накуп едни от най-добрите заглавия (в случая, произведени след 2012-а), без да ни се налага да го играем нещотърсачи. В международната конкурсна програма са включени по-малко от 20 заглавия, които ще видим в три отделни блока, а паралелните програми - Фокус Бразилия, Световен екран, Нова българска анимация и Labo за експериментално кино - ще ни държат в течение със световните тенденции.

Две от най-обсъжданите напоследък български късометражки ще се състезават за голямата награда на Filmini. Чест на Павел Веснаков, който вече беше на фестивала в Локарно, е за един патриархален дядо, чиято ценностна система се разклаща, когато научва, че внукът му е гей.

PRIDE | ЧЕСТ - Teaser from Pavel G. Vesnakov on Vimeo.

Скок на Петър Вълчанов и Кристина Грозева пък е смешно тъжна история за стария ерген Гошо, завихрен в лъжлива и страстна любовна история. Филмът вече има награди от фестивали в Южна Корея, Португалия и Франция, а наскоро бе номиниран и от Европейската филмова академия за най-добър късометражен филм.

От балканската селекция си харесахме гръцкия Златният залив - за избягал от цивилизацията в самотен морски залив мъж, чието спокоствие обаче е нарушено от изкусителна дама; и румънския Ана, който успява да пресъздаде цялата сложност в отношенията между баща и дъщеря почти без думи. В секцията Световен екран е и турският В тишина със Златна палма от фестивала в Кан.


На прима виста набелязахме и три анимации - френския Оригами за Хайко, който не иска да се научи на оригами от дядо си, без да подозира, че точно то ще го спаси от обградилия го хартиен свят; българския Кръвта, експериментиращ визуално върху темата за връзката между живота и смъртта; и бразилския Линията, за който линията е една тръгнала на разходка точка.

Може да видиш и филми, заснети от някои от членовете на международното жури. Режисьорите в него са румънецът Пол Негоеску, македонецът Яни Бояджи и българинът Драгомир Шолев, а заглавията, които съответно ще представят са Дерби и Хоризонт на Негоеску, Посредникът и Преди живота, след смъртта на Шолев и Краят на света на Бояджи.

Filmini е от 16 до 21 октомври в Дом на киното и SOHO, повече тук

Текст Мариана Христова

Дружи с вещици, отлита на изток и започва бизнес с ърбън хиджаби