Хензел и Гретел: Ловци на вещици

icon
Sofialive.bg

Братя Грим и без норвежки инди хорър режисьор са си достатъчно хорър. А тук имаме визуализирано развихряне на тийн фантазия (на тийнейджър, който е прекалил с видеоигрите и енергийните напитки) на тема „какво би станало, ако Хензел и Гретел пораснат". Е, не е вложено кой знае колко въображение, но за сметка на това кръвта се лее обилно и по екрана се мотаят няколко наистина приятни актьори.

Началото припомня класическата приказка, в която две клети дечица са изоставени в гората, където попадат в лапите на зла вещица. Следва угояване и точно преди да ги изкльопа, те се отървават от нея. Познато.

hansel-and-gretel_800

После са минали петнайсетина години и порасналите Хензел (Джереми Ренър) и Гретел (Джема Артъртън) са се превърнали в професионални и безмилостни ловци на... вещици, много ясно.

Най-голямата им задача е да разкрият и обезвредят злата сила, която стои зад отвличането на много хлапета от градчето Аугсбург. Май че вещицата Мюриел (Фамке Янсен) има нещо общо със заплануваното жертвоприношение на деца по време на „Кървавата луна".

Хензел и Гретел: ловци на вещици е праволинейно филмче и не предполага никакво движение на мозъчните гънки. Обаче визуално е пипнато много добре, така че без хленчене.

с една дума
ГРИМ. Якоб и Вилхелм Грим са германски лингвисти, фолклористи и културни деятели от началото на ХIХ в.


{{trailer}}

Текст Евелина Турмакова