Храбро сърце 3D

icon
Sofialive.bg

Гениите на анимацията Pixar този път поглеждат встрани от най-невръстната си аудитория, както и от историите за риби, мишки, играчки и плюшени чудовища и ни сервират семеен сюжет, в който сърдита тийнейджърка се записва в келтските предания. Мерида има разкошни морковени къдрици и кралско потекло, но иначе си е обикновен инатлив пубер, който владее лъка до съвършенство и иска сам да определя бъдещето си.

Единствена дъщеря на крал Фергъс и кралица Елинор, тя се бунтува срещу вековен обичай в Шотландия, свещен за войнствените лордове в страната. Вместо да си избере мъжага измежду наследниците на едрия Макгъфин, надменния Макинтош и свадливия Дингуол, тя им скроява шапката и пали джапанките. После моли за помощ горската Вещица и оттам тръгват нови беди, в които Мерида трябва да разбере значението на истинската храброст и да се сдобри с майка си.

Филмът е в традиционния за студиото ярък, безупречен рисунък. Сюжетът и драматургията обаче взимат завой към наследството на Disney, които притежават Pixar от няколко години. Въпреки че не е разочарование, той е по-скоро лек и забавен, отколкото сравним с предишните постижения на аниматорите от Емеривил.

Като компенсация идва 7-минутният La Luna, който спазва традицията преди всяка продукция на Pixar в кината да гледаме и по едно тяхно кратко филмче. Написан и режисиран от Енрико Казароза, номиниран за Оскар 2012 при късометражните, този трогателен поглед към Луната и нейните стопани е истински малък шедьовър.

с една дума
ЛУНА. Между 20 юли 1969-а и 1972-ра американците общо шест пъти забиват знамето си върху земния спътник. Наскоро учени откриха, че едното от шестте знамена липсва. Извънземни, нещо?

Текст Анита Димитрова