Имало едно време в Анадола

icon
Sofialive.bg

Говорим за новия на режисьора Нури Билге Джейлан, който още с дебютната си късометражка Какавида бе номиниран за Златна палма през 1995. Джейлан се завърна победоносно на Френската ривиера с третия си пълнометражен - Отчуждение, където филмът взе Голямата награда на журито и приз за главна мъжка роля, а Три маймуни (2008) му донесе още една палма и признание за най-добър режисьор.

Имало едно време... е напоителна криминална история, дълга два часа и половина, където докторът, съдията, ченгетата и шерифът на малко градче кръстосват околностите посред нощ заради някакво убийство. С тях е и главният заподозрян, който трябва да им покаже къде точно е заровил трупа, но той бил толкова пиян, че да го убиеш, не може да си спомни. Така групичката се лута от място на място и през цялото време обсъжда всякакви тривиални неща като кой прави най-доброто киселото мляко, кой знае най-прекия път и - най-важното - кой най-майсторски пикае.

Не звучи като холивудска кримка, но и не такава е целта. „Проблемът на Холивуд е, че дава отговорите на публиката си като хапче - не само кой е убиецът, ами защо и как го е направил", казва Джейлан пред Guardian. Затова в Имало едно време... режисьорът категорично отказва да даде подобни отговори и оставя зрителя сам да се оправя, нищо че лентата има опасност да му се види „дълга и разточителна", както и се притеснява.

с една дума
АНАДОЛА. Най-големият регион в Турция, който със своите 755 000 кв. км на практика съдържа 95% от сухопътната територия на страната.

{{trailer}}

Ресторант