Испанска афера

icon
Sofialive.bg

Оригиналното заглавие на Испанска афера е Осмо поколение баск. Но поради обстоятелствата, че това е специфична територия за познанията ни по география и народопсихология, дистрибуторите са се възползвали от англоезичната версия на наименованието. Режисьорът на продукцията Емилио Мартинез-Лазаро е решил да премине през горещите теми чрез средствата на добронамерения хумор, като поставя в центъра младостта и красотата и следва модела Ромео и Жулиета, пречупен през испанската палава ирония. Сюжетът не въодушевява с невероятна изобретателност и оригиналност, нито пък представя крайни страсти и маргинални персонажи, за разлика от киното на Хулио Медем, Педро Алмодовар, Бигас Луна, Фернандо Труеба или Карлос Саура. Въпреки това Испанска афера е европейски заместител на пустотата, която ни дебне от холивудските блокбастъри, като ни среща с това, което сме свикнали да мислим за Испания: хубава музика (във филма участват и Los Del Rio, припяващи песен за цветовете и чудесата на Севиля), обилна испанска кухня (пазете се от боб, сготвен по баска рецепта), живописни природни гледки.

Испанска афера image

И сега към сюжета. Амая се запознава по скандален начин с Рафа и преспива при него, като забравя си почти като Пепеляшка дамската си чанта. Рафа предприема пътешествие - напуска родната Севиля, за да се озове в баско градче с изключително  отрицателно настроени към фламенкото местни жители. Там се запознава с Мерче (Кармен Мачи) - възрастна дама, която чрез появата на пламенния младеж се завръща назад в годините на своята младост. След като Амая възстановява взаимоотношенията си със своя баща (стар морски вълк с голямо сърце), Мерче трябва да изиграе ролята на майка на Рафа, който пък се представя като Анчон. Бащата (Карра Алхеладе) иска да види дъщеря си като булка, ето защо Анчон е бъдещият жених. Въпреки, че Амая и Рафа са като котка и куче, все пак заради „Татко" те се опитват да играят ролите на влюбени птички. А Анчон има още едно изпитание - през цялото време трябва да поддържа версията, че е баск: да говори  и да се държи достойно и да покаже, че заслужава ръката на Амая. В престараването си Рафа води демонстрация на открито и дори пуска в употреба опасен лозунг срещу полицията, облича се по баски, говори с диалект и трябва да покаже най-доброто от баския темперамент при условие, че е от Севиля. Оттук идват всички колиизии, нелепи ситуации и забавни моменти.

Испанска афера image

Романтика, невинност и приятна атмосфера потапят зрителя в любовен елексир, забъркан по испански. И както е казал великият Шекспир: „Добрият край оправя всичко" - финалът е очакван завършек за приключенията и игрите между Севера и Юга. Очакваме продължението на историята за Рафа и Амая, което Емилио Мартинез-Лазаро подготвя и ти издаваме една известна тайна - Дани Ровира и Клара Лаго за заедно и в реалността.

{{trailer}}

Елица Матеева

Цялата програма на софийските киносалони
следи в афиша на Sofia Live