Изменник по вкуса ни

icon
Sofialive.bg

Отдавна не бяхме попадали на хубав и динамичен трилър. Филм, който да забърка героите си в мрежа от напрегнати ситуации, да ги хвърля в тигана и обратно на шкафа по няколко пъти и да кулминира в находчива развръзка. И то без да се впуска в разточително псевдокино. Просто интересен и ефектен криминален филм. Е, Изменник по вкуса ни е... ами, по вкуса ни.

изменник по вкуса ни image

Пери (Юън МакГрегър) е преподавател по английска поезия, а Гейл (Наоми Харис) е успяващ адвокат. Двамата са в Мароко в опит да закрепят разклатената си връзка и да намерят отново любовта си. Това, което откриват, обаче, е застаряващият руски олигарх и ковчежник на мафията от Кремъл Дима. На него му предстои да остави властта над кървавите милиарди в ръцете на новата власт в организираната престъпност в родината си, която ще се опита да ги мине през центрофугата на подставена банка във Великобритания. И, логично, да се отърве от старото куче, след като си получи това, което иска. В отчаян опит да запази живота на всички от семейството си, Дима се обръща към Пери с молба да му помогне да получи правителствена закрила от Великобритания за себе си и фамилията си в замяна на информация за корумпираните политици на Острова.

изменник по вкуса ни image

Естествено, следват тайни срещи, лавиране между различни звена на пост-КГБ структурите и МИ-6 и отделните мафиотски звена, докато тече обменът на информация между двама отдадени на мисията си агенти, един руски олигарх и една двойка, която търси пътя към друг. Имаме няколко чудесни актьори, хубави гледки от швейцарските и френските Алпи и страхотна, задъхана история. Поздравления за добрата режисура на Сузана Уайт (популярна основно с ТВ-продукции) и стабилната адаптация на Хосеин Амини по романа на Джон Льо Каре (публикуван у нас от издателство Colibri през 2013). Изменник по вкуса ни е стилен и напрегнат шпионски трилър, такъв, какъвто би трябвало да бъде един такъв филм - обран, забързан и стискащ вниманието ти в шепа в своите сто и няколко минути.

изменник по вкуса ни image

с една дума
ОЛИГАРХ. Член на малък кръг от хора, в които е съсредоточена финансовата и политическа мощ на една страна, като често олигарсите действат в сянка и използват пионки, които разместват на игралното поле на политиката и икономиката, използвайки влиянието си в изпълнителната и законодателната власт. Ако гледаш достатъчно зорко новините, понякога можеш да усетиш силуетите на олигарсите зад привидната власт.


{{trailer}}

Текст Ивайло Александров