Любовна терапия

icon
Sofialive.bg

Наскоро попаднахме на коментар във facebook, че Мерил Стрийп можела да изиграе и трактор, и пак добре щяло да й се получи. Принципно, има голяма доза истина. Но понеже имаме конкретен повод, принципът отива по дяволите, а добрата актьорска игра не може да промени посоката.

Като гледа плаката на Любовна терапия, човек лесно би попаднал в клопката на лековатия жанр на романтичната комедия. Там бута трейлърът, но лесно ще се подхлъзнеш и от надписите на плаката за трите Оскара на г-жа Стрийп, единия на г-н Джоунс и фразата „от режисьора на Дяволът носи Прада".

Накратко, Любовна терапия е историята на жена на средна възраст (Мерил Стрийп), която се чувства смазана от 31 години повтoряемост в живота. Най-лошото е, че ситуацията е патова само за нея, докато за нейната стара половинка (Томи Лий Джоунс) нещата са си на мястото, също както бекона, яйцето, кафето и вестника всяка сутрин.

Стисната за гърлото от дългогодишния си брак, героинята на Мерил Стрийп отива в местната книжарница и бърка дълбоко в торбата с литература за самоусъвършенстване. Попада на книга, която обещава да върне лентата 30 години назад. Че дори и да разпали някогашната страст. От корицата й се усмихва авторът, специалист по брачни проблеми (Стив Карел), който има решението на терзанията й - терапия очи в очи за седмица и срещу 4000 долара.

От тук нещата стават предсказуеми, а подробностите около интимността на възрастна двойка - пози, докосвания, че дори и фелацио в киносалон - са меко казано притеснителни.

Любовна терапия няма нищо общо с неагажиращия хумор на Дяволът носи Прада. Няма допирни точки и с Не е лесно, който пък се занимаваше с почти всички проблеми на брака и връзките в средата на живота. И именно възрастовото ограничение е най-големият проблем на филма. Той, чисто и просто, пасва най-вече на хора в и около диапазона 55-65 години: проблематиката е тяхна, въпросите, които се задават, са техни, отговорите - също.

с една дума
БРАК Само за 2011-а в София „да" са казали 194 мъже и 119 жени на възраст от 50 до 59 години. За хората 60+ цифрите са съответно 123 и 57. Данните са на НСИ от преброяването от 2011-а (Сключени бракове през 2011 г. по области и възраст на встъпилите в брак лица).


Текст Еди Колев