Маската на властта

icon
Sofialive.bg

„Джордж Клууни - президент!", ето за какво става въпрос в Маската на властта. Тук той е един от двамата кандидати на Демократическата партия, които се борят за номинация на финалната права. Само че този път не Джордж е центърът на събитието, а млад офицер от неговото кралско войнство - онзи хубавец Райън Гослинг, който още ни държи влага след звяра Drive: Живот на скорост. Райън е млад идеалист и чаровник, който върти кампанията на малкия си пръст, но най-важното - искрено вярва, че неговият кандидат е човекът с главно „Ч". Само дето в един момент се оказва, че нещата не стоят точно така - Клууни крие някакъв скелет в гардероба си, който потраква зловещо и е на път да разгроми цялата добре планирана стратегия. И след като розовите му кули се сриват до земята, Гослинг се превръща в абсолютно същия циник като повечето си колеги, замесени в политиката.

Филмът е добре натъпкан с морални послания, но самият режисьор признава, че това всъщност е целта - той е и сред авторите на сценария, заедно с Грант Хеслов (дуото написа и шесторно номинирания за Оскар Good Night, and Good Luck). Двамата преработват пиесата Farragut North на американския драматург Бо Уилимън, чиято премиера обра сума ти овации през 2008-а, малко преди Барак Обама да стане новия щатски президент. Но по ирония на съдбата именно поради еуфорията около победата на Обама филмът е забавен с три години, защото Клууни не искал да разваля густото на цялата страна с черногледите си изводи.

с една дума
ПРЕЗИДЕНТ. Президент №1 на Щатите е Джордж Вашингтон, известен още и като изключително добър фермер - човекът здраво отглеждал индийски коноп и е първият собственик на мулета в Америка.

Текст Мартин Дончев

Ресторант