Миньоните

icon
Sofialive.bg

Независимо дали филмът е висока топка в киноизкуството, посредствен опит за направа на забавна анимация, или нещо по средата, чуеш ли как жълтурковците скандират booya, настроението ти мигновено се оправя, а в устата ти остава захарния послевкус на нещо хубаво. И все пак - Миньоните беше дългоочакваната анимационна лента на 2015 след успехът на Аз, проклетникът през 2010 и симпатичното му продължение през 2013.

Minions image

Идеята
Едноклетъчни, жълти и тотално прекрасни, миньоните започват пътя си в далечни времена. Още от самото начало на своята еволюция търсят най-злите господари, за да им служат вярно, само дето са по-некадърни, отколкото трябва и... ги убиват. По най-прелестния начин. Няма майтап - то не беше Тиранозавър Рекс, Чингиз Хан, Наполеон - кой ли не! И понеже това, което сам си направиш, никой не може да ти го направи, накрая миньоните остават без шеф и тотално се депресират.

Minions image

Да, обаче във всяка история има спасител. А той винаги си има помощници - също както Фродо спаси Средната земя с помощта на Сам и другарите. Храбрият Кевин, заедно с по-буйния Стюард и сладура Боб, тръгва на мисия: да открие новия шеф. Тримата се хващат под ръка и от Антарктида стигат чак до Ню Йорк (ама този от 60-те). Там разбират за най-злата жена в света - Скарлет Оувъркил, която съвсем случайно - видиш ли - си търси помощници.

Minions image

Естествено, миньоните побеждават всички съперници с безграничната си (но завладяваща) некадърност и така не само се сдобиват с господар, но и с нова задача: да откраднат короната на Кукарача (кралица Елизабет по тяхному). Дали успяват - досещаш се сам. Но е повече от забавно да гледаш как събличат стражата и буквално я карат да си пее сама, цопват по прашки в джакузито на Бъкингамския дворец и вместо да помогнат на Скарлет да вземе властта, накрая те се оказват на престола.


Minions image

Изпълнението
Винаги може и по-добре, но лентата определено ти дава час и половина неангажиращо забавление. Сцените са свежи и чудесно допълнени от музикалната селекция - във филма се появяват парчета на имена като Aerosmirh, Smashing Pumpkins, Madness, The Turtles, Jimi Hendriks, The Doors, The Kinks, The Who и още, и то на точните места. Силата на филма определено е в детайлите - обърни внимание на фризьорът на Скарлет - Фабриса (голям образ, честно!); гигантския Кевин, който отива да спаси събратята си и ги поздравява с... лебрати мазелтоф; зъбите на Кукарача (Кралицата де, влязохме в роля); радостния Стюард, който приема наградата си с думите супа мега укулелее (и после я чупи на сцената в яростния си кеф) и още твърде много. А, да - и езикът! Миньонският е смесица между английски, испански, френски, руски и китайски и е дяволски забавен! Me want banana!

Minions image

В заключение
Може да се иска и още, но си заслужава, ако искаш да разпуснеш. Единственият минус е, че е с дублаж - няма как да чуеш оригиналните езикови хитринки, изиграни от Сандра Бълок, Стийв Карел, Майкъл Кийтън, Джефри Ръш и другите актьори от каста. С превод просто не е същото.

с една дума:
БАНАН. Когато узрее, кората на банана може да стане зелена, жълта, червена, лилава и дори кафява. Плодът идва от тропическите земи на Индо-Малая и Австралия, а днес се отглежда в над 107 страни. Освен за директна консумация, бананите се използват за производство на влакна, вино и бира.

{{trailer}}

Текст Деяна Узунова