Някъде

icon
Sofialive.bg

Дали лентата има нещо общо с биографията на самия Дорф, можем само да гадаем. Трябва обаче да признаем, че зверски му отива да играе холивудски актьор в отпуска, чийто звезден лайфстайл е изтъкан от безцелно каране на ферари, весели запои, стриптийзьорки и неангажиращ секс. Не ни разбирай погрешно - героят му Джони Марко не е някакъв отчайващ тъпак, доста е симпатичен даже, но е добър пример за това какво се случва с едно обикновено момче, когато го сполети ранна слава.

15_800

Докато се възстановява от лека контузия в гъзарски рехабилитационен център и небрежно урежда разни светски дела, на нашия човек му се налага да си спомни, че освен всичко друго е и баща - бившата му жена я стяга шапката и без предизвестие му тропва дъщеря им за известно време. Досега го е карал лежерно, макар и не особено вълнуващо, а разговорите с 11-годишната Клео (вълшебната Елън Фанинг) ще се окажат доста по-сериозно изпитание от интервютата за жълтата преса. Тя е приказлива и бая зряла за възрастта си (има ли избор с такива родители?), което не само спасява положението с комуникацията, но и помага на удавения в звезден имидж татко да си спомни кой е всъщност.

03_800

Нищо чудно филмът да ти се стори муден на моменти, но не бързай да обвиняваш София Копола в некадърност - чувстваме, че ни го причинява нарочно, за да усетим почти в реално време колко скучен, самотен и празен може да бъде животът на една филмова звезда, точно обратното на онова, което ни набиват медиите и рекламите. Ако и това обяснение не те задоволява, обърни се с въпроси директно към Куентин Тарантино, който - като шеф на журито във Венеция през 2010-а - лично й връчи един Златен лъв.

с една дума
ЗВЕЗДА. Системата на звездите си е цял метод, изработен в Холивуд през 20-те, за произвеждане, промотиране и експлоатация на актьори. Медийният образ излиза на преден план пред екранния, а място за личен живот просто няма. Сигурни сме например, че знаеш в пъти повече за креватните приключения на Мерилин Монро, отколкото за ролите й, както и че още много като нея свършват със свръхдоза.

Филмът Някъде е част от програмата на So Independent


Текст Мариана Христова