Опасна плячка

icon
Sofialive.bg

През последните десет години името Никълъс Кейдж е почти 100% гаранция за тъпа история - май единствено изключение прави Цар на войната. Жалко, защото наистина го харесвахме в дните на Да напуснеш Лас Вегас и Лице назаем.

Опасна плячка се нарежда на челно място сред издънките му. Лентата на Саймън Уест нашумя с това, че изобщо не бе пусната за широко разпространение в Щатите (премиерата през юли бе в ограничен брой киносалони) и не получи ни една положителна рецензия отвъд океана.

Няма да му я дадем и ние - филмът е глупав, нелепо съчинен и трагично изигран. Режисьорът Уест несъмнено помни и по-добри времена в екшън жанра - Въздушен конвой (пак с Кейдж) и Непобедимите 2 - но този негов опит по сценарий на младока Дейвид Гугенхайм е просто непобедимо зле. Опасна плячка успява да е отегчителен, нищо че трае само 90 минути, и кара зрителя да се върти нервно в очакване на малко съспенс, дори когато му показват обир на банка или преследване със заложник в багажника.

Ей го и сюжета накратко - дъщерята на Ник е отвлечена от еднокрак бандит (Джош Лукас), който има стари сметки за разчистване с баща й. Гадът я заключва в споменатия багажник на такси и бръмчи из Ню Орлийнс по време на карнавала Марди Гра, а излезлият от пандиза татко трябва да я измъкне, без да го спипат федералните. Дори онази дивотия с Лиъм Нийсън - Твърде лично, не беше чааак толкова зле.

с една дума
ЗАЛОЖНИЦИ. Отвличат ги откакто свят светува, ето ти само някои от по-известните: Юлий Цезар, Ричърд Лъвското сърце, Сервантес, Влад Дракула (барабар с брат му Раду) и Пати Хърст.

Текст Анита Димитрова