Последната линейка на София

icon
Sofialive.bg

Последната линейка на София показва обратната страна на медала и потвърждава едно популярно определение за медицинските служители, което звучи като виц, но е самата истина - това са хора, които прецакват собствения си живот, за да спасят твоя. Героите на филма обаче нямат много време да се изживяват като мисионери, защото София на тях чака.

През почти цялото 75-минутно времетраене д-р Красимир Йорданов, медицинската сестра Мила и шофьорът Пламен се лангуркат по павета и дупки, докато през близките им планове (от камера, монтирана в таблото на линейката) улавяме напрегнатите честоти на мислите им, подхранвани с нездравословни количества кафе и цигари. Пациентският контигент е обичайният - припаднал пенсионер с мрънкаща баба-експерт до леглото; предрусал наркоман с вайкаща се майка-орлица над главата; блъснат от кола на околовръстното пияница; момиченце, затиснато от гардероб... Това е София, в която животът се разгръща в натюр - когато ножът е опрял до кокала и трябва да се действа без много суетене. Затова оценяваме решението на режисьора Илиан Метев да остави гледката на страдащи хора зад кадър. Инак жанрът щеше да клони към хорър и Линейката щеше да е по-близо до репортажния цинизъм на телевизионната журналистика. Но филмът е важен не толкова заради адекватната картина на мизерията в здравеопазването ни, колкото заради личния подход към героите, който ни помага да се поставим на тяхно място.

Последната линейка на София излезе през 2012-а и макар да не загатна, че ще има продължение, реалността го поднесе - през лятото на 2013-а д-р Красимир Йорданов и екипа му са пребити от подпийнала компания в Овча купел, повикала ги заради момиче в алкохолен делириум. Досега никой от извършителите не е осъден. Д-р Йорданов все още практикува, но ако един хубав ден хвърли бялата престилка, ще го разберем и отвъд екрана.

с една дума
СПЕШНА ПОМОЩ. В една случка от Новия завет самаряните превързват пребит човек и го откарват на магаре до близката странноприемница - считай го за началото на бързата медицинска помощ. През Средновековието разни добри хора са почнали да кърпят пострадали директно на бойното поле, а първообразът на линейката - каручка с превързочни материали - е въведена от Наполеон.

Текст Мариана Христова