Прелестни създания

icon
Sofialive.bg

Прелестни създания, екранизацията по романа на Ками Гарсия и Маргарет Стол (първа част от поредицата Хроники на чародейците), се появява в най-подходящия момент - точно след като Хари Потър и Здрач са опразнили терена за още малко магии, вампири, наивен секс и проблеми в училище. Единствената новост за отбелязване е, че този път на режисьора и сценарист Ричард Лагарвънесе (работил с Тери Гилиъм по култовия Кралят на рибарите) му е позволено така да моделира изходния материал, както му е удобно, което води до една идея по-неочаквано кино преживяване в сравнение с верните на сакралния текст предходници.

Алис Енглърт е прекрасна по един свой особен ретро начин в ролята на 15-годишната Лена Дюшан, която точно се е преместила в задръстено градче, след като нещата излизат извън контрол в предишното й училище. Лена, лесно е да предположиш, не иска да се набива на очи, а кротко да изчака 16-ия си рожден ден, когато според древно проклятие ще бъде привикана на страната на мрака. Един юноша бледен обаче я разпознава като момичето от сънищата си и упорито я преследва, за да я опознае по-отблизо.

prelestni_sazdania_800

Когато най-после Лена се отдава на любовта му, й е трудно да се въздържи и да не нагорещи атмосферата с малко магически сняг. Това е точно преди да цъфнат неприятните й роднини - братовчедката вампирка и безсмъртната й майка, които се постарават да покажат какви стават вещиците, когато са лоши.

Проблемът на Прелестни създания е, че публиката ще го приеме като поредния опит да се инкасира юношеската привързаност към магии, любов и цитати на пънк автори. И той е точно такъв без грам съмнение.

с една дума
ВЕЩИЦА. Село в община Белоградчик, област Видин. Легендата разказва, че турски чифликчия избягал с викове „вещици" от реката край селото, където видял жени да се къпят голи.

Текст Евелина Турмакова