Пропадане в мрака

icon
Sofialive.bg

Джей Джей Ейбръмс ще поеме щафетата от Джордж Лукас в следващия епизод на Междузвездни войни. Затова дори и да не си много в час с междуособиците между клингони, вулкани и хора, във втората серия от поредицата Стар Трек на режисьора може да съзреш някои намеци какво да очакваме по-късно през годината: екшън от старата школа (Ейбръмс е любител на реалните сцени и не прекалява с блубокса и компютъра), по-наситени човешки черти на героите (нищо че е научна фантастика, Ейбръмс обича да влива кръв в образите), ненатрапчив хумор, който да усили удоволствието до максимум (наблюдавай внимателно героя на Саймън Пег).

Стар Трек е нечовешки култ в Щатите, може би дори повече от Междузвездни войни - сигурно си виждал маса снимки в нета на хора, които са си оперирали ушите, за да получат характерния вулкански изглед (пък още не съм попадала на някой с пластична операция, за да заприлича на Джаба Хътянина). Хубавото на Пропадане в мрака е, че може никога да не си гледал нито една от телевизионните серии или от предишните кино превъплъщения, и въпреки това веднага ще се ориентираш в конфликта, кой кой е и какъв му е проблемът. За това спомага и подходът на режисьора, който на всеки петнайсетина минути врътва по една екшън сцена, ей така, да не се разсейваш прекалено.

star_trek_into_darkness_791

Началото е като от Похитителите на изчезналия кивот - Кърк (Крис Пайн) и Боунс (Карл Ърбан) се спасяват с бягство през яркочервена гора от разгневените местни жители, докато Спок (Закари Куинто) се опитва да спусне нещо като хай-тек лед върху лавата на близкия вулкан, който застрашава да унищожи цялата планета. Бързо се оформя типичният за Стар Трек сблъсък между непоклатимата вулканска логика и импулсивната човешка емоционалност.

Веднага след това екипажът на Ентърпрайз попада в нов пожар - във футуристичния Лондон на ХХIII век е взривен архивът на Флота. На сцената излиза врагът - бившият офицер от Джон Харисън (Бенедикт Къмбърбач), който поема отговорност за бомбата и се скрива на контролирана от клингоните планета. Именно около Харисън се върти една от основните фабулни линии - дали наистина е предател или не, и в това време пада здрава тупалка. Ентърпрайз е изпратен да го улови, като заповедите са недвусмислени: Харисън да бъде убит, а не арестуван.

Ейбръмс се е справил блестящо със задачата да заснеме сложен многопластов екшън с познати на поколения наред герои, без да прави компромиси нито с качеството на историята, нито с изпълненията на актьорите, които се чувстват прекрасно в кожата си след Стар Трек от 2009-а.

с една дума
КЛИНГОНИ. Войнстваща раса, измислена от сценариста Джийн Л. Куун за първи път през 1967-ма, която носи името на лейтенант Уилбър Клингън, служил заедно със създателя на Стар Трек Джийн Родънбери в полицията на Лос Анджелис.


Текст Евелина Турмакова