Първичен код

icon
Sofialive.bg

Филмът е нещо като Омагьосан ден (Groundhog Day) с Бил Мъри и Анди Макдауъл, но тук имаме Джейк Джиленхол - войник от Афганистан, който - ни в клин, ни в ръкав - се буди във влак, тръгнал към Чикаго. Джейк няма никакъв спомен как е попаднал в купето, облечен е като цивилен, на документите му е изписано съвсем различно име, а срещу него седи красивата Мишел Монахан от Път с предимство. На всичкото отгоре след броени минути във влака избухва бомба, която прави всичко и всички на панделки.

Само че нещата не свършват дотук - Джиленхол се буди отново, но този път в някаква странна военна база. Там му обясняват, че всъщност е на суперсекретна мисия, при която за сефте се използва така нареченият „първичен код" - компютърна програма, която може да те вкара в тялото на всеки точно 8 минути, преди той или тя да умре. И така безброй пъти. Мисията е следната - Джейк ще се връща в споменатия влак и ще умира отново и отново, докато не разбере къде се намира бомбата и кой, аджеба, я е заредил.

Първичен код е вторият филм на Дънкан Джоунс (или Зоуи Боуи - синът на Дейвид Боуи) след неговия бомбастичен дебют Луна, който взе 17 награди и бе обявен за британската лента на годината. Зад камерата е Дон Бърджис - операторът на Форест Гъмп и Книгата на Илай, а монтажист е Пол Хърш, който през далечната 1978-а прибра Оскар за усилията си над Междузвездни войни.

с една дума
САЙ-ФАЙ. За първия научнофантастичен филм се счита Пътешествие до Луната от 1902-ра на Жорж Мелие.