Самолети

icon
Sofialive.bg

Ето един рисуван самолетен спектакъл - като за деца, но за да не скучаят възрастните придружители, филмът ги сръчква на темата за преследването на мечтите и колко дълго могат „да летят", за да ги осъществят. Режисьорът Клей Хол се справя перфектно със задачата и прави нещо като Колите, но за самолети. А лайтмотивът му „няма значение колко си голям, важно е колко големи са мечтите ти " работи безотказно.

Дъсти Кропхопър е симпатичен самолет за селскостопански нужди - пръска си посеви, но си мечтае да спечели световното състезание „С криле около света". И понеже мечтите са за това, за да се сбъдват, той се отправя на истинско приключение. Разбира се, по пътя си среща приятели, врагове, бури (природни и душевни), интриги всякакви, саможертва и какво ли още не.

Само не можем да ги разберем тия от Дисни за какво им е трябвало да набутат толкова авиационна и автомобилна терминология, че чак пот на чело да им избива на родителите, докато обясняват на децата кое какво е.

с една дума
Боинг B-50. Това е първият самолет, който успява да обиколи Земята без междинно кацане. Случва се през 1949-а, а презареждането с гориво е ставало във въздуха.

{{trailer}}

Текст Мариана Иванова