Sofia Dance Week CINEMA II

icon
Sofialive.bg

Първият филм Here After (първата снимка, от 19:00) е тежък, екранизация на спектакъла Puurв който Вандекейбус се спуска в мрака на стари предания за детеубийства, продължава в Отвъдното и оттам пуска стреличките на страха, отчуждението, терора, вината, невинността и всичко между тях. Вторият Silver (от 20:30) е 14-минутен откъс от пърформанс, базиран на детска ирландска песничка, в която броят на свраките, които видиш, е знак какво те чака - една за тъга, две за радост, три за момиче, четири за момче, пет за сребърник, шест за жълтица и седем за тайна, която никой не трябва да узнае. Ние ще гледаме петата - мощна, атлетична и опасна - част.

Минипанорамата на Вандекейбус приключва с In spite of Wishing and Wanting (от 20:45) - базиран на два разказа на Кортасар, с изцяло мъжки състав и с Дейвид Бърн от Talking Heads, който бил поканен да композира музиката за някои от епизодите, но настоял да се пробва на целия филм, пък ако им хареса, да го вземат. Взели го, ти какво си мислиш. Снимали са на писта, в бална зала, по улиците на Ферара, Италия, и в Сингапур. Преследвали са най-дълбоките желания и страхове, които може да уловиш само в сънищата. Резултатът е поетичен и високоадреналинов, както обикновено. 

Между тези три ленти е вмъкнат (от 20:10) още един белгийски експеримент - Het Blauwhuys (втората снимка) от трилогията ZUS zonder ZUS (Сестра без сестра), която се интересува от живота и съзряването на три момичета и ги снима на всеки шест години, в напълно реално време. В първия филм са на седем, ние ще ги видим на 13 в един приказен замък и на прага на женствеността (и ще трябва да почакаме да станат пълнолетни, за да снимат финала на техния танц, ако това се канеше да попиташ).

Вход свободен