Sofia Dance Week CINEMA III

icon
Sofialive.bg

Третата вечер от киното на Sofia Dance Week започва с филм на Майк Фигис (Да напуснеш Лас Вегас) и фламандско-холандската хореографка Ан Ван ден Брук - Co(te)lette (първата снимка), или дисекция на света на жените и тяхната роля в обществото. Не познаваме работата на хореографа, но мислим да се доверим на преживяването пред екрана на Дженифър Едуардс от The Huffington Post: „Почувствах се замаяна и необуздана."

Вторият филм - Les ballets de-ci, de-là (втората снимка, от 20:00) - е пиронът. Хореограф е Ален Плател, още един радикален (що се отнася за танц) белгиец, който няма никакъв проблем да включи в постановка 14 кучета, например. Често кани деца или панаирджии, а самият той е започнал кариерата си като ортопедичен терапевт. Известен е също, че работи с танцьорите си в пълна импровизация месеци наред, докато нещото се случи от само себе си. Би могъл да бъде разпознат по смесицата от поп култура, анархизъм и брутална отдаденост на сцената. Относно документалката, режисирана от него самия - тя просто се опитва да намери отговор на въпроса: „Как, по дяволите, ми се случват толкова яко работите с тази феноменална трупа?" (Ама по-поетично, де.)

Накрая (от 21:30) пускат и дипломната работа на нашата Ина Сотирова - freedom2dance, която ще ни завърти по нюйоркските дансинги и подземни клубове и ще ни води на нелегални танци.

Вход свободен