Световен фестивал на анимационния филм 2013

icon
Sofialive.bg

Направо се изядохме от яд, че профукахме отпуските рано-рано и през септември не успяхме да скочим до Варна за деветото издание на Световния фестивал на анимационния филм. Но съдбата се оказа благосклонна и ето че сега планината здраво се е запътила към Мохамед, или по-скоро към NeuBerlin (ул. "Султан тепе" 18), за да надникнем и ние в международната подборка на варненския фест.

Този четвъртък (7 ноември) с две програми от по 45 минути ще попътуваме из цветния свят на 14 автори от Европа и Азия, които в съвсем кратка форма (най-дългото филмче е четвърт час) ще припомнят, че за анимацията сериозните теми са фасулска работа и че тя далеч не е единствено за деца. Селекцията тук даже е препоръчителна само за навършилите 16 години.

Като разгледахме програмата, веднага надушихме, че темата, която вълнува режисьорите на подбраните късометражки, е човекът и неговото място в света. Но с отличителния си стил на анимация и специфичен драматургичен подход (черен хумор, ирония, романс, сарказъм, абстрактност и какво ли още не тук са си като у дома) всеки е успял да блесне сред останалите с оригинална хрумка.

Някои автори са побрали своя свят в рамките на лист хартия, пълен със случки и герои (От сърце, Полша), други прибягват до пясъчната анимация, за да разкажат историята на персонажа си, избрал „затвора" на своята стая (Къщата без врати, Великобритания), трети буквално отправят поглед навътре и разкриват микросветовете под кожата ни (Транзит, Унгария). Има и едни сиамски близнаци с толкова различни гледни точки за живота, че си решават проблемите на боксовия ринг - ама и той им е тесен (Близнаци, Словакия).

Хайде, спираме с подробностите, да не ни обвиниш, че ти разваляме изненадата.

Денят е 7 ноември, първият програмен блок започва в 19:15, вторият - в 20:20.
Музикалното продължение ще дойде от дековете на
DJ Gothprince.

Текст Нели А. Калчева