У дома през август

icon
Sofialive.bg

Матриархален ураган се вихри в У дома през август, а името на стихията е Вайълет Уестън (Мерил Стрийп) - ужасна кавгаджийка с афинитет към лекарствата. Единственият, който търпи отвратителното й поведение, е съпругът й Бевърли (Сам Шепърд). Не че му е лесно: „Жена ми взима хапчета, а аз пия." И малко след тези встъпителни думи Бев изчезва...

Това злощастно събитие събира цялата разпръснала се фамилия обратно край семейното огнище. И по-точно - трите щерки на Вайълет и тяхната леля. Все жени, които искат да изглеждат силни, носят си емоционалния багаж и крият по някой и друг скелет в гардероба. Барбара (Джулия Робъртс) е най-голямата сестра, най-отговорната и най-цапнатата в устата, и идва в пакет с изневеряващия си съпруг и нацупената си дъщеря. Айви (Джулиан Никълсън) е кротката и смирената, но нали ги знаеш - тихите води... Карън (Джулиет Люис) пък е лекомислената издънка в семейството, която мъкне със себе си и най-новия фукльо в живота си. И бурята, която предизвиква срещата с налудничавата им, свръхкритична майка, не закъснява.

august-osage-county_800

Филмът е доста камерен, което не учудва, имайки предвид, че сценарият е по пиеса (при това с Пулицър и успешен сценичен живот). По-голямата част от действието се развива в дома на Уестънови - където завесите винаги са спуснати, климатикът е надут до дупка въпреки августовския мор, а думите целят като куршуми. Камерата прескача от стая в стая, от персонаж на персонаж, от една битка на друга, за да стигне до голямата война, която се разразява по време на дълъг обяд. Или поне на нас ни се стори такъв, защото се почувствахме настанени край масата и се притеснявахме дали няма да сме следващите на прицел. Човекът с оръжието, естествено, е Вайълет, в чиято кожа Мерил Стрийп така е яхнала метлата, сякаш винаги е летяла на нея.

У дома през август прилича малко на борба до смърт, на чиито трибуни си се оказал доброволно. Но всеки ред от сценария е изпълнен така чудовищно добре, че няма да отвърнеш поглед. Колкото и грозно да става.

с една дума
МЕТЛА. За направата на една метла са необходими между 20 и 50 сухи стръка от растението сорго. Връзваш, подрязваш до подходящата за теб дължина и си готов.

{{trailer}}


Текст Нели А. Калчева