Южнячки

icon
Sofialive.bg

Въпросната книга се продава у нас под името Слугинята (изд. Ентусиаст, 18 лв.), както и в още 35 страни; прекара стотина седмици в списъка с бестселъри на New York Times и само от август 2011-а от нея заминаха над 5 милиона копия. Не е зле като за дебют, особено при положение, че в началото 42-годишната Стокет минава през 60 литературни агенти, без никой да й обърне и грам внимание. С екранизацията обаче нещата стоят другояче - Тейт Тейлър, режисьор на лентата, е пръв приятел от дете с Катрин и прилапва правата още преди Слугинята да се появи в книжарниците. Сега Южнячки има цели четири номинации за тазгодишните оскари - една за филм, една за женска роля (на Вайола Дейвис) и още две за поддържащите актриси Джесика Частейн и Октавия Спенсър.

Действието ни дръпва към Джаксън, щата Мисисипи, някъде в началото на 60-те, когато Движението за граждански права на чернокожите в Америка е в разгара си. Ема Стоун (Zombieland и Лесна, А?) се връща от университета и вместо да се омъжи като останалите си приятелки, скача в журналистиката с тайната мисъл да стане писателка. Първата й тема направо я удря по челото, а именно - тоталната сегрегация на тъмнокожите домашни помощнички, които не само въртят къщите на въпросните й приятелки, но и отглеждат децата им. С хиляди мъки и помощта на една от тях - Вайола Дейвис (Съмнения), тя интервюира цяла камара от пренебрегваните жени и събира разказите им в книга, която вдига във въздуха тихия и самодоволен американски Юг. Пълен успех.

с една дума
БЕСТСЕЛЪР. Най-продаваната книга в света е, разбира се, Библията, но веднага след нея се нареждат Малкият принц на Екзюпери и Повест за два града на Дикенс с над 200 милиона копия.

Бърза хапванка с пърженото пиле на полковник Сандърс