Vive la France

icon
Sofialive.bg

В почти всяко интервю Мелани мърмори, че Тарантино направо й скъсал нервичките с кастинга за филма: „Минахме през цели три срещи. На първата само ме зяпаше, на втората си разменяхме реплики от сценария, а третата беше в един парижки ресторант". Доводът на Куентин бил, че тя вече е доста известна актриса в страната си, пък той търсел дебютантки. „Тогава му повиших тон и изписках - моля те, не ме дръж в напрежение, ами кажи „да" или „не"", и - както всички знаем - човекът казал „да".

melanie_laurent_inglourious-basterds_1599.
Гадни копилета

Мелани идва от изтънчено семейство и е израснала в артистичния 9-и арондисман, където се намира и Парижката опера. Там майка й е популярна балерина, а гласът на баща й го знае всяко хлапе - именно той озвучава Нед Фландърс от сериала Семейство Симпсън. Един ден на някаква снимачна площадка я сгащва самият Жерар Депардийо, който директно я пита дали не й се участва в някой и друг филм. На което отворената блондинка отговаря с едно „ми що не?" и на следващия ден вече е в състава на неговата драма Мостът (1999).

mad-melanie-laurent-p078-087-3-620x400_620

Досега нашето момиче е участвало в над 20 заглавия, като едно от по-силните е Съцето ми спря да бие с Ромен Дюри. Но първият й голям успех е Je vais bien, ne t'en fais pas (2006) на режисьора Филип Лоаре - след него тя се обзаведе със Сезар за най-обещаваща актриса плюс още три подобни приза за дебют. По това време започва да го действа и като режисьор на късометражки, а нейният De moins en moins бе официално селектиран в програмата на Кан 2008. Същата година пуска и сочния À ses pieds, който ни обяснява що е то еротиката от женска гледна точка и който стана хит по френския Canal+. През 2009-а решава да се прехвърли към драматургията, пише първата си пиеса Mi-cuit cœur pistache и дори получава дата за премиера, но плановете й излитат във въздуха след намесата на Тарантино.

melanie_laurent_3_1000

Както често се случва с известните франсета обаче, Мелани не играе само на един фронт - 28-годишната актриса е и професионален музикант - пее и свири на китара и цигулка. В момента записва дебютния си албум с ирландския трубадур Деймиън Райс, когото срещнала в легендарното американско градче Уудсток. „Аз съм му фенка от години и винаги съм го смятала за абсолютен гений", пали се Лоран и даже толкова се ентусиазирала, че уволнила всичките си студийни музиканти и сега прехвърча до Ирландия и назад за интимни джемсешъни. А на въпроса дали между тях не прехвърча нещо друго освен ноти, Мелани е категорична: „Я не се излагайте. Както казах - ние сме професионалисти". Но едното въобще не пречи на другото, ма шери.


От този петък (28 юли) Мелани Лоран е в Хайката, където играе с Жан Рено. Ако побързаш, ще я видиш и в Концертът, който пък е само днес и само в Дом на киното

melanie_laurent_1280

Фотография David Vasiljevic за сп. Elle (черно-бялата фотосесия най-горе)