Възходът на планетата на маймуните

icon
Sofialive.bg

Проблемът идва оттам, че с тази тема вече се пребори филмът Conquest of the Planet of the Apes (1972), но режисьорът на сегашната лента Рупърт Уайът твърди, че Възходът... въобще не е римейк: „Вкарали сме два-три елемента от Conquest..., но останалото си е абсолютно наше и даже имаме достатъчно материал за няколко продължения".

Какво се случва тук като цяло е ясно за всички - маймуните изведнъж надобряват, стават яко интелигентни и тръгват на война срещу хората. Подробностите обаче са, че всичко започва от биолога Уил Родмън (Джеймс Франко), който разработва ново лекарство против алцхаймер (щото баща му го друса склероза). Първите тестове са върху примати и всичко си е окей, докато не изкача неочакван страничен ефект - мънкитата стават умни колкото човеци. Най-големият хитрец измежду тях - Цезар (Анди Съркис от Властелина на пръстените), успява да си отключи клетката, да избяга и да напомпа всичките си дружки с революционното лекарство. Така се почват едни сражения между човеци и човекоподобни, от които направо да ти настръхне козинката.

Това е първият филм от всички до момента, в който актьорите не носят костюми, ами всичко е фокус-мокус с компютъра. В това отношение продуцентите не са пестили и стотинка, ами наемат компанията на Питър Джаксън Weta Digital, която взе сума ти награди за Аватар и Властелина на пръстените. Шеф на каскадьорите пък е Тери Нотари - бивша звезда в Cirque de Soleil, който учил целия екип да се държи съвсем по маймунски.

с една дума
МАЙМУНИ. Най-интелигентни са орангутаните, а ние с орангутаните имаме цели 96% еднакви гени. След това идват шимпанзетата, които всъщност са едни от най-силните - 8 пъти по-здрави от човека, което значи, че вдигат близо тон от лежанка.

Бистро с прекрасна храна