Забвение

icon
Sofialive.bg

Прекалено често филмите взеха да разчитат, че зрелищните картини ще успеят да прикрият тънкия въздух, от който са изградени. Режисьорът Джоузеф Козински базира своята лента на неиздаден комикс, който пише преди години. Съответно няма как да го оправдаем, че изходният материал не е предоставил повече съдържание, около което да се завъртят зашеметяващите пейзажи.

Земята е унищожена от поредица злополучни събития - нападение на извънземни, ядрена война, Луната избухва на парчета и предизвика пълна катастрофа. В резултат човечеството се изнася към една от луните на Сатурн. На Земята остават само въпросните извънземни, които се крият по дупките, и Том Круз и Андреа Райзбъроу, които в тандем поддържат безмоторни летателни апарати. Те пък, от своя страна, патрулират да няма нападения над машините, трансформиращи енергия към хората на Титан.

Тази чудна идилия се нарушава от постоянното вътрешно човъркане на Джак (Круз), че нещо не е съвсем така - и то не е, изтрили са му паметта, за да не предаде важни сведения, ако попадне в плен. Той е в някаква степен мечтател, поет, обърнат към миналото (откъдето често изскача образът на прелестна жена) и докато работи на земната повърхност, понякога се отпуска край призрачно красиво езеро.

oblivion_1024

Джак и Вика (Райзбъроу) са двойка, освен работен тандем - тя професионално го направлява от висините на чудовищно модернистичното им жилище, а двамата се подчиняват на гласа на Мелиса Лио, която издава заповеди от кораба-майка. Статуквото е разклатено от появата на мистериозна непозната (Олга Куриленко), в чието лице Джак разпознава жената от виденията си, както и от факта, че Земята се обитава от бунтовници, водени от героя на Морган Фриймън (сред които е и Николай Костер-Валдау). Джак постепенно осъзнава, че явно участва в план, за който не е информиран.

Режисьорът се опитва да намекне едно-две неща за човешката нужда от идентичност, но остава на повърхността. Зрелищната визия определено има нужда да бъде подплатена със солидна история. В крайна сметка, щом последният любовен триъгълник на Земята ще бъде между Том Круз, Андреа Райзбъроу и Олга Куриленко, можеше да е малко по-вълнуващо.

с една дума
ТИТАН. Шестата луна на Сатурн се състои от лед и скална маса и има гъста атмосфера, съставена от азот и метан. На Титан има вещества в течно състояние и се предполага, че аналогът на земния воден цикъл там се осъществява от метана, макар и при много по-ниска температура.


Текст Евелина Турмакова