15 години H.M.S.U.

icon
Sofialive.bg

Въпреки че тази музикално-танцова забава ще бъде пълна лудница, ще опитаме да запазим спокойствие и най-хладнокръвно да прегледаме програмата на честванията, които ще започнат в събота (25 януари) по тъмно и (евентуално) ще привършат в неделя по светло. След миналогодишния експеримент с НДК като локация за ЧРД, тази година H.M.S.U. събират народа там, където си му е най-добре за подобни басови празници - на 4 км. Специално за тях ще бъдат отворени и четирите зали, а всяка от тях ще бъде мощно и тематично озвучена, както следва:

World of Drum & Bass

dj_ss_720_01
DJ SS

Започваме от основателя на този исторически бранд и добър приятел на H.M.S.U. - DJ SS от Formation Records, който се пръква някъде в големия британски рейв през 90-те и оттогава не е спрял нито да пуска, нито да открива нови имена. Неговото собствено е съкращение от Скреченщайн (Scratchenstein) и издава факта, че всъщност е започнал кариерата си зад пулта със скречове и хип хоп още през 80-те, но славата му се изсипва на главата, когато минава в дръменбейс дивизията. Излишно е да продължаваме, българската публика е прекрасно запозната както с неговото творчество и концепция за парти, така и с придружаващия го MC Biggie - друг стар познайник на крюто.

the_prototypes_619
The Prototypes

Пък и вълнението е далеч по-трепетно около другите гости в тази зала, защото те ще срещнат София за първи път - The Prototypes и B-Complex. Прототипите са два броя - Крис Гарви и Ник Уайт, относително скорошни и доста новаторски настроени попълнения на сцената. Идват от Брайтън, представляват Viper Recordings и Shogun Audio и умеят да всяват повсеместни танци и еуфория.

b-complex_1_640
B-Complex


Словакът B-Complex, герой на Hospital Records, бе избран с демократично гласуване от феновете на H.M.S.U., така че ще е малко да кажем, че е много чакан. Той си играе в продукционното студио от 12-годишен и в последващите петнайсетина години е изпробвал доста жанрове (от хардкор до транс). Но когато в началото на 00-те открива дръменебейса, разбира къде точно се намира свободата да смесваш техно, етно и „Imagine" на Ленън (последното не е метафора, наистина се е случвало).

Therapy Sessions

forbidden_society_960
Forbidden Society

Сега сгъстяваме тъмните тонове и нагазваме там, където бас линиите са тежки, криви и смазващи. Поканени да ги демонстрират в пълното им мрачно великолепие са: чешката машина Forbidden Society, признат експериментатор, повлиян в най-ранните си години от грайндкор, пънк и метъл (както си му и личи); и прогресиращият с широки крачки римлянин Maztek, с татуирано на пръстите самоопределение „badass" и посока „neurofunk" (на снимката най-горе).

Junglist Massive

dj_k_960
DJ K (Фотография Alexander Wätzel)

Домакините на партито наричат основната фигура в тази зала „канадската икона на джънгъл музиката" и допускаме, че може би в думите им се таи немалка доза истина. DJ K е самото олицетворение на човек, който с особена лекота и истинска наслада се разхожда из стиловете, сменя рязко темпото, вкарва рага вокали, жонглира между олд и ню скул, реди последните стигнали до ушите му тракове до вечни класики и така нататък в подчертано динамичен и изпълнен с обрати дух.

H.M.S.U. & Friends
Ето ни в зоната, поверена на близките съратници на H.M.S.U. - организациите и движенията, които с общи усилия раздвижват местната почва и развиват по-експериментални звуци - Mirizma, Platform, Metafiziq и Chronic Vibez.

Самите страховити рожденици ще бъдат разпилени по останалите зали. High Roll, Targy и EXo са в WODNB. Cooh и Ogonek пускат в Therapy Sessions. Acidtrip го търси в Junglist Massive. Разписание по часове ще се появи тези дни някъде тук. А довечера (21 януари) е обичайната (преди всяко по-голямо H.M.S.U. мероприятие) Пропаганда на езерото Ариана. Ако минеш след седем, може да почерпиш директно от извора флаери, стикери, билети и последни подробности.

Билетите са 20 лв. до 24 януари и 25 лв. в деня на събитието,
от
4:20 Shop, BreakPoint и Eventim. Подробна информация има тук

Текст Стела Вълкова