Abbath от Норвегия

icon
Sofialive.bg

Преди 30 години от огнището на първата блек метъл вълна, стартирала с банди като Venom, Bathory и  Celtic Frost, в Норвегия се надига черен и страшен феникс. Истинският блек метъл вече има (гримирано) лице и нови герои - млади, отдадени на идеята и музиката и безкомпромисни в посоката си. Това са банди като Mayhem, Darkthrone, Burzum и Immortal. За тях последните ще поговорим сега.

abbath image
Abbath

Всъщност, Immortal (на третата снимка горе) вече не са онези Immortal от 90-те, а дори не се знае доклко ги има след глупави съдебни спорове и вътрешни дрязги. Но лидерът на бандата - басистът и вокалист Abbath (или Олве Ейкемо, както го нарича майка му) не се остави да чака в неизвестност, а бързо сглоби нова банда в началото на 2015 с китариста King ov Hell (добре де, Том Виснес), познат ни от черния си (анти)кръстоносен поход в Gorgoroth и God Seed и барабаниста Creature. Разбира се, бандата веднага се превърна в сензация, лъсна по кориците на специализираните издания и логично се появи сред водещите имена на редица екстремни фестивали и се понесе на турне.

the revenge project image
The Revenge Project

Това турне ще мине и през София във вечерта на 26 януари, точно 4 дни след като Abbath издадоха и дебютния си едноименен албум. Който пък, за радост на феновете, не се различава особено от звученето на някогашните величия Immortal. В София, както и оставащата част на турнето Abbath са с нов барабанист - Gabe Seeber, нов втори китарист - Оле Андре Фарстад и страхотно шоу, както твърдят запознати. Шоуто е едно от малкото в региона и има шанс да си остане единствен шанс да се наблюдава тази група и с този сетлист. Който пък ще включва всички песни от дебюта на Abbath, наколко класики на Immortal, а защо не и някоя изненада.

Концерта ще открият бургаските дет метъл легенди The Revenge Project (на втората снимка горе). Бандата наскоро издаде четвъртия си албум Figment Paradise, но обещава и ранни любими трошачки за вечерта с Abbath.

Билети по 45 лева от Eventim и 50 в деня на концерта