Alborosie

icon
Sofialive.bg

Алберто Д`Аскола е роден преди близо 40 години в Сицилия, но не върти подземни сделки, нито тесто за пица. Колкото и да ти е странно, Алберто е един от най-значимите реге артисти в последните 20 години. И под името Alborosie промени и развя флага на реге културата и не спира да го държи високо. А на 6 ноември ще го видим и чуем за пръв път у нас в клуб Mixtape 5 и това е адски важно, защото артист от такъв ранг в стила не е идвал никога в България.alborosie image

Alborosie яхва реге сцената още през 1993, когато е само на 15. Осъзнал, че това е неговата музика, той сменя няколко банди, преди през 2001 да реши да работи като соло артист. И го прави типично в негов стил - напълно радикално, като сменя родната Италия с люлката на реге културата Ямайка. Но се оказва, че не всичко е мир, любов и unity и първите години на нашето момче в Кингстън са доста тежки, а прякорът му, който му лепват тогава местните - Borosie, няма позитивно значение. Напук на всичко и на всички обаче, Алберто прибавя към прякора си "Al" (от малкото си име) и започва да го носи гордо като свое сценично име. И, слава на Джа, талантът и упоритостта не остават незабелязани. След втория си албум Escape from Babylon Alborosie се превръща в един от най-почитаните и търсени реге изпълнители и започва да изнася концерти по целия свят.

alborosie image

Десетина албума по-късно, днес Alborosie е първият бял реге музикант, отличен с наградата M.O.B.O. (Music of Black Origin) като най-добър реге артист. Певец, композитор, продуцент, китарист, пианист, перкусионист, Alborosie е работил с музиканти като Kymani Marley, Abyssinians, Protoje, Etana и напълно заслужено е считан за едно от най-големите имена в реге музиката за всички времена. Тази година излезе новият му албум Freedom & Fyah, а турнето към него ще го доведе за пръв път в България. На концерта в неделя Alborosie пристига със своя Shengen Clan Band, шоуто ще открият Zafayah & Friddim Steppaz, а за музиката преди и след лайва ще се грижи Selector Lazy Face.

Билети по 40 лева от Eventim и 50 на входа на клуба