Ancient Astronauts от Германия

icon
Sofialive.bg

Любима случка на Ancient Astronauts. Момчетата са на фестивал в Австрия, хедлайнери са Placebo. Една нощ, докато двамата скършват от танци около 3000 човека в тяхната си шатра, към пулта се приближава мениджъра на Placebo и има спешен въпрос. Дали е възможно групата да танцува при тях, в диджей зоната, защото в момента са в публиката и охраната не смогва да удържа феновете на необходимата дистанция...

И много ясно, че групата ще танцува в публиката, защото Kabanjak и Dogu са страшно добри диджеи и продуценти и не по-малко добри момчета. Вдъхновението им тръгва от хип хопа, фънка и регето, омешва се с брейкбийт, афробийт и - непременно трябва да се отбележи - с масивния респект, който двамата изпитват към Ninja Tune, защото за тях това е много, много повече от лейбъл. Изключително важно им е също, колкото и весело да си изкарват, музиката да има послание. И никакви позьорски истории. Така са ги учили големите хипхопъри от старата школа, които Kabanjak и Dogu слушали като малки. Другото, което са научили от тях е, че и в най-долнопробния трак може да намериш як семпъл, стига само да си тренираш слуха за тази работа.

А хванат ли си веднъж семплите, Ancient Astronauts прoцедират с тях изключително, хм, деликатно. Тези момчета никога няма да използват няколко секунди просто ей така, както са си. Първо - прекалено е скучно, и, второ - имат чувството, че по този начин крадат. Поради тази причина двамата обичат да усукват семплите, да ги режат на филийки, да ги пускат наопаки и въобще да изкарват абсолютно ново звучене, като добавят и живи инструменти, а понякога си канят и вокалисти. Държат на финала да звучат като себе си, но искат феновете да почувстват и откъде са заредили.

ancient_astronauts_by_fad_photography2_800

Kabanjak и Dogu стартират със собствен лейбъл - Switchstance Recоrdings, защото в далечната 2001-ва никой не горял от желание да им предложи договор, пък и за да правят каквото те си искат, естествено. А, да, и за да не им се налага никога повече да имат вземане-даване с тъпаци, както подчертават. Лека-полека правилните хора (като например Quantic, Fort Knox Five, LTJ Bukem, Soulpatrol, Mr. Scruff и Kid Loco) им вдигат палци и през 2009-а Ancient Astronauts издават първия си албум - We Are To Answer. И оттогава дават само нагоре. Подписват с лейбъла на Thievery Corporation - ESL Music, пускат втори диск - Into Bass And Time през 2011-а, а миналата пролет извадиха и една тава ремикси. У нас Kabanjak и Dogu пристигат за диджей сет, който по всяка вероятност ще протече в ето този дух.

Вход 10 лв.

Текст Стела Вълкова / Фотография FAD Photography