Beardyman от Лондон

icon
Sofialive.bg

Не знаем точно в какво котле с отвара са топнали като малък Дарън Форман (или Beardyman), но каквото и да е имало вътре, очевидно още го държи. Човекът е не просто легендарен бийтбоксър и мегадобър перформър, но и феноменален образ. Ей така, от нищото, той прави шоу, без преди това да е имал идея какво ще се случва на сцената. По същия начин успява да създаде музика и тя да си звучи като истинска. Постига го с помощта на богатия си репертоар от звуци, достояние на магическата му уста (за справка).

Beardyman минава с такава лекота през всякакви жанрове, инструменти и представители на фауната, че всичко ти се струва лесно като песен. Да, ама не е. Той самият си казва: „Не съм сигурен какъв ми е проблемът... но мисля, че е нещо свързано с наркотиците." Само виж Kitchen Diaries и ще го разбереш.

Най-якото е, че Beardyman очевидно не пропуска комичния елемент и благодарение на него (и на британския си чар) успява да вдигне де-що-има-публика на тоя свят. Може би затова спомага и специалният му ритуал. „Всяка вечер се къпя в метални стружки и ям много балсово дърво. Толкова е богато на фибри, че ми се иска след година да мина на бреза и явор. Надявам се, да стигна и до дъб. Той е голямата ми цел."

beardyman-rhythmcircus-2_723

Постепенно обаче бийтбоксът остава леко извън фокуса на духовития лондончанин. Целта му е да прави музика на живо - в мига, в който нещо му щукне в главата. Но нещо все не е както трябва, затова Дарън решава да създаде свой собствен софтуер, за да му е спокойно на бийтбоксърската душа. Творението му се подвизава като Beardytron 5000 MKll и вече му влиза в употреба - с него записва парчета за новия си албум (очаквай го през 2013-а). А програмата е планирана за продажби през 2014-а (ако ти текат лигите да се пробваш).

Що се отнася до личния аспект от житието му, Beardyman скромно заявява: „Пет дни след като се родих, започнах да ходя, а десет дни по-късно вече говорех около пет езика. Но щом станах на пет години, загубих тези свръхчовешки способности и оттогава всичко отиде на зле." Иначе от малък Beardyman си пада по издаването на шумове и никога не е смятал, че способността му е нещо повече от навик, който дразни околните. Но когато вижда Rahzel на живо, разбира, че бийтбоксът е нещо повече от трик. Решава да се пробва, печели две поредни състезания на острова, но вече не се състезава. Отдава се на други страсти и в момента плува дълбоко в композирането.

Beardyman е този петък (30 ноември) от 22:00 в Mixtape 5.
БГ съпортът ще дойде от 1000Names, Diamondz и Mengeme.
Билети по 20 лв. от Eventim.bg, вход 25 лв.


Текст Нели А. Калчева