Behemoth от Полша

icon
Sofialive.bg

Рядко се обръщаме към екстремната музикална сцена. Но в случая с поляците Behemoth това е неминуемо. Все едно да си караш колелото по тясна еднопосочна улица, а срещу теб да се спуска стремглаво камион и ти да не му обърнеш внимание. Смазващият им звук, аурата им на категорични победители, скандалите с полската църква, личността и битката с рака на фронтмена Adam Darski (или просто Nergal) ги правят една от най-значимите съвременни банди и бързаме да ти разкажем повече преди концерта им на 20 април.

Behemoth
Исполинският библейски звяр и сухоземен брат на морското чудовище Левиатан вероятно е предугадил силата на тримата 14-15-годишни младежи и предостъпва името си на бандата. В началото на 90-те Behemoth се включват в силната тогава блек метъл вълна в Полша - отговор на беснеещите от няколко години вече в Норвегия Mayhem, Burzum, Darkthrone и останалите мракобесници от т.нар. Black Circle.

behemoth-10-of-10_1024

След първите няколко записа във втората половина на 90-те, бандата постепенно излиза от каноните на блек метъла и суровото, примитивно звучене, като добавя известна тържественост в звученето си и в парчетата се вмъкват и дет метъл похвати, осезаеми в третия албум Pandemonic Incantations. Но крайната метаморфоза е факт с четвъртия им диск Satanica (1999). Оттам насетне блек метълът е част от общия фон, а основна линия в музиката на поляците става масивният и плътен саунд, асоцииран предимно с групи като Morbid Angel. Следващите Thelema 6 (2000) и Zos Kia Cultus (2002) утвърждават името на Behemoth като една от най-смазващите и безкомпромисни групи на световната екстремна сцена. След съдебни дела и лични битки, миналата година Behemoth издадоха The Satanist - един от най-силните си албуми, който ги отведе до абсолютния връх в специализираните класации и медии, а групата е на поредния си световен поход.

behemoth_1_1024

Nergal
Роден в Гдиня през 1977, Adam Darski събира първият състав на Behemoth още през 1991. Изключително комплексна и провокативна личност, Nergal е основен композитор, текстописец и мениджър на бандата, като е и главният навигатор в курса на Behemoth. Съчетава интереса си към световните митологии и университетското си образование си по история и латински с увлечението си към блек метъла и неговите послания. Затова и текстовете на Behemoth винаги носят специфичен облик и настроение, които липсват при по-директните и елементарни, ако щеш, лирики на колегите им.

nergal-barber-shop_1024


Влезли докрай в образа си, на сцената Behemoth изнасят шоу, допълнено със съответния реквизит, бандата е в стряскащ корпс пейнт, а Nergal често къса страници от Библията в допълнение на текстовете си. Логично, силното присъствие на полската църква в обществения живот скача против тези действия на музиканта и така се проточват дълги съдебни дела за оскверняване на Светото писание. Отделно Adam се изправя срещу най-тежката си битка - тази с левкемията, с която е диагностициран през лятото на 2010. След спешно лечение и трансплантация на костен мозък, днес Nergal (което име приема легално) е напълно здрав и отново води Behemoth напред и нагоре. Вече дори се отбеляза и в киното с ролята на външния министър на нацистка Германия Рибентроп. А от миналата година е и съсобственик на бръснарница във Варшава, която постепенно стана хит сред хипстърите в града. Тази пролет пък излезе и английският превод на автобиографията му Confessions of a Heretic. И сме сигурни, че има какво да прочетем в нея.

nergal-confessions-of-a-heretic-englsh_851

Концертът
Ясно е, че когато толкова голямо име като Behemoth е на турне, с него тръгват едни от най-интересните и сериозни млади групи. В случая това са швейцарската бригада Bölzer (на втората снимка горе) и полските екстремни метъли Thaw (на третата снимка горе). Bölzer са на сцена от 2008, като имат издадени едно демо и две ЕР-та. Това обаче не им пречи да триумфират в ъндърграунда и да оберат овациите на фестивали като Roadburn в Холандия и Maryland Deathfest в Щатите. Thaw пък са съвсем млада, но адски продуктивна банда. За петте им години заедно имат няколко ЕР-та, сплитове с други групи, два албума и една компилация. И вдигат толкова шум, че Behemoth бързо ги придърпват с тях на път.

nergal_1024

Графикът за концерта е следния: Thaw са на сцената на Mixtape 5 в 20:00, Bölzer излизат в 20:55, а Behemoth приветстваме за трети път в София в 22:10. И ако тази кратка история не те е надъхала да тичаш за билет, ето и видеото към парчето "Blow Your Trumpets Gabriel" от The Satanist.

Билети по 40 лева от Eventim и 50 на входа на клуба

Текст Ивайло Александров