Бела Флек и Абигейл Уошбърн от САЩ

icon
Sofialive.bg

Когато си кръстен на големия унгарски композитор Бела Барток и роден и израсъл в Ню Йорк, под влияние на музиката, малко или много музикалният път ти е предначертан. Такава е историята на големия майстор на банджото Бела Флек, който пристига за пръв път у нас със съпругата си Абигейл Уошбърн за концерт на 4 ноември. С над 30 албума зад гърба си, 25 номинации за Грами и спечелени 13 от тях, Бела е най-номинираният за приза музикант в историята.

Bela Fleck image

Бела Флек чува за пръв път банджото на Ърл Скругс по телевизията и се влюбва в звука на инструмента. На 15 получава първото си банджо, на 18 завършва гимназията по музика и изкуство в Ню Йорк, а учител по банджо му е американският музикант Тони Тришка. Първият му солов албум Crossing the Tracks излиза през 1979, като под собственото си име има вече 12 студийни записа, две компилации и лайв албум. И това е само половината от творчеството му. През 1988 Бела Флек основава Béla Fleck and the Flecktones не с кого да е, а с виртуозния басист Виктор Утън. С тях има още 14 диска, пълни с джаз и фюжън, а самият Бела Флек записва още с редица музиканти, включително Чик Кърия, Дейв Матюс, Закир Хюсеин и Джинджър Бейкър.

bela fleck abigail washburn image

През 2005 Бела Флек се запознава с младата банджо музикантка и певица Абигейл Уошбърн, искрата бързо пламва между тях и Бела продуцира първия й самостоятелен албум Song of the Traveling Daughter. Двамата се женят през 2010, а през 2013 се ражда синът им Джуно. Музикантската двойка, съвсем естествено е заедно и в живота, и в студиото, и на път. Миналата и тази година излизат двата им съвместни албума, а турнето им към последния Banjo Banjo ще ги доведе и за пръв път в България.

Билети по 40 лева от Ticketpro до 29 октомври
след 30 октомври и в деня на концерта цената е 50 лева