Bob Marley Earthday 2014

icon
Sofialive.bg

Бърза справка: на официалния етиопски език амарик, който е едно от шестте наречия в страната, думичката Ras се поставя пред името на благородници, крале, принцове. Tafari от своя страна е първото име на Тафари Маконен Уолдемикаел, по-известен като Хайле Селасие I. Административно погледнато, той управлява Етиопия от 1930-a до 1974-a, когато в страната се установява комунистическа диктатура, с помощта на нашите съветски приятели. Селасие е смятан за пряк наследник на цар Соломон, а в Раста културата - за най-новия пророк, изпратен на земята от Бог (да не забравяме, че най-разпространената религия в Етиопия е източноправославното християнство). Страната, в която царува месията, е обявена за Обетованата земя, Zion.

Най-известният растафарианец за всички времена е Неста Робърт Марли. Нещо повече - той е основната причина за широкото разпространение на движението в Америка и по света. Цялото му творчество е своеобразно проповядване на раста ценностите, които са и общочовешки морални ценности - мир, любов, уважение, марихуана. Култът към личността на Боб Марли е толкова силен, че някои виждат в него истинския Божи пратеник, а честването на рождения му ден се превръща в тържество на музиката и любовта, без значение дали човек споделя философията и житейските практики на растафарианците.

bob_500

Та, значи - датата, за която си говорим, е 6-и февруари, но тъй като се пада малко работен ден, а повечето от нас сме раста предимно в извънработно време, купонът е определен за 8-и (събота). На него ще се свири, пее и танцува - по много от всичко - а за тази цел на място (клуб Maze) ще се включат местните агенти, заети с обгрижване на реге сцената. Пред всички други споменаваме, разбира се, ZionLionz, които вече са в тийнейджърска възраст като организация и са основните инициатори на събитието. Освен техните селектори, ще чуем бандата One Soul, както и певци и емсита - Michael Fleming, Kappa Irie, Curtiz Melody.

Вход: 8 лв. Допълнителна информация тук

Текст Веселин Трандов