Drum and Jazz 2012

icon
Sofialive.bg

Drum and Jazz отново се готви да забърка нестандартна комбинация от хедлайнъри, която обаче ще завибрира съвсем хармонично, както се случи и предишните седем пъти.

Тази година предупреди главата си, че ще бъде отнесена от британския диджей и продуцент Utah Jazz - основният чуждестранен гост на партито. Звученето на Luke Wilson, както е истинското име на артиста, е liquid funk - поджанр на дръм енд бейс стила. Специфичното при него е по-мелодичният характер на саунда (доближаващ ембиънт звученето), повечето инструментални слоеве и цялостното хармонично усещане, което оставя в ушите и тялото ти. Utah Jazz, започва кариерата си през 90-те. Признава, че е научил а-то и б-то от дръм енд бейс легендата Alex Reese, с когото работи доста време. Но соловите му възможности са оценени, когато ремиксира класиката на Roni Size „It's a jazz thing", след което си става доста близък с първото място в класациите. На 17 ноември (събота) лондончанинът ще те срещне с новия си албум Groove Therapy, който вече успя да натрупа позитивни отзиви на всички нива, макар че излезе през лятото. Пусни си Broken Home например и ще разбереш защо.

Водещото родно участие на Drum and Jazz ще дойде с проекта Бalkansky в пълен блясък и състав - Теодосий Спасов (той няма нужда от представяне), Иван Шопов-Cooh - електронният диджей, който си има цяла камара проекти и псевдоними, и продуцентът от Kuker Music Иво Христов. Бalkansky също ще представят нов албум. Второто им отроче се нарича Оренда - звучи мистично и си е. Според виртуозният кавалджия това е „невидимата сила около нас, от която черпим енергия, и невидимата сила вътре в нас, която отива навън и зарежда всичко - и живите, и неживите". Към тях на сцената ще се присъединят гайдарят Иван Георгиев и извънземният глас на Янка Рупкина.

Нежното електронно присъствие на Alis (Сабина Пламенова) също е потвърдено за деня на фестивала. Чаровната музикантка е с българо-италиански корени, но отдавна Великобритания е нейното вкъщи. Известна е и под името Subeena, но наскоро реши да направи коренна промяна в живота си, типично по женски, и смени не само прическа, ами и звучене, и име.

А какво е събитие на HMSU без техните си хора? Няма да разберем, защото цялото крю (Acidtrip, Cooh, EXo, Konspirator, Mocks, Ogonek, Targy) ще се изсипе в залите на 4km и ще взриви тълпата.

Билети по 15 лв. от Eventim.bg, вход 25 лв.


Текст Нели А. Калчева / Фотография Васил Танев (третата)