Dub Pistols Live Band

icon
Sofialive.bg

Капитанът на Dub Pistols Бари Ашуърт е фен на Ливърпул, който умира от срам, когато падне от сцената, никога не танцува на погребална музика, влиза и в огъня заради семейството си и вечно е на някое летище. Може би щеше да стане футболист, стига навремето да не беше отпрашил за Ибиса с грамофоните си.

Днес, 25 години по-късно, Бари продължава да играе на същия терен - капитан на менящия се отбор на Dub Pistols, високоенергийната дъб банда, която създава през 1996-а в Лондон. Равносметката: пет албума (готви се следващият), безброй колаборации (с хип хоп светилото Rodney P и ветерана Terry Hall, да не изброяваме другите), ремикси (на „My Way" на Limp Bizkit и парчето на Moby за Джеймс Бонд, да речем) и легендарни участия във фестивали и клубове, и то ако не броим соловите му изпълнения (диджей сетове, две малки роли в киното и участие в телевизионно футболно шоу).

dub_pistols_2_669 

Сигурно не знаеш, но двете неща, които Бари не си позволява, са да се предава и да скача пръв на бой. Нищо че всяка сутрин се събужда с котка, седнала на главата му. Любимата му книга е Да убиеш присмехулник, а в момента чете автобиографията на Найл Роджърс. А, и че не закъснява за неща, за които дядо му го е учил, че не бива да се закъснява.

И все пак, основното занимание на Бари Ашуърт са пистолетите Dub Pistols, чието име казва всичко - пънк, преоблечен в дъб звучене. Те дават първия си изстрел през 1998-а със сингъла „There's Gonna Be a Riot", вдъхновени от ска течението, денс сцената и The Clash. Музиката им - от първия албум Point Blank до миналогодишния Worshipping the Dollar - смесва брейк бийт с хип хоп, реге, ска и соул. Чувал си я и в Блейд 2, И твойта майка също и Гадна компания, както и в поне пет видеоигри.

Изпълненията на живо на Dub Pistols са така френетични, че им носят риска никога да не ги поканят отново. Но точно те им отстрелват и приза в класацията на DJ Magazine за най-добра британска концертна група за 2011-а. А че ще ги видим в София, е още една десетка за организаторите от ReelFeel, потриваме ръчички пък ние.

Dub Pistols са в Sofia Live Club на 6 април.
Билетите по 25 лв. предварително от eventim.bg и по 35 лв. - на място.


Текст Ани Василева