Дърти Бийчис от Канада

icon
Sofialive.bg

Досега не бяхме попадали на MySpace профил, в който липсва основното инфо за музиканта като стила му, да речем. Но роденият в Тайван и с канадски паспорт Алекс Хан Хунтай според нас умишлено бяга от всякакви по-конкретни определения. Музиката му най-често минава за лоу-фай и напомня стар запис от зората на рока, или както казват от американския сайт Pitchfork - „В момента няма нищо, което да звучи по подобен начин". Коментарът на тежкарите от The Guardian е още по-точен: „Дърти Бийчис се прицелва в тъмната страна на рокендрола от 50-те. Подгответе се за малко мръснишки нео-ноар." Ама ти най-добре си го чуй сам във въпросния MySpace.

dirty_beaches_6a_640

Когато преди години емигрира в Монреал, Алекс е принуден да работи в кухнята на суши ресторант, за да се издържа. Поради липсата на кеш действа с евтини микрофони от eBay за десетина долара, с каквито през 60-те и 70-те са записвали най-елементарното като речи например. Съвсем случайно един ден радиовръзката в ресторанта се скапва и денс хитчетата, с които шефът му постоянно си облъчвал клиентелата, прозвучали като сполучлив експеримент. Така Алекс, без да иска, набързо се ориентира към характерния си стил, благодарение на който вече има номинация за престижния канадски приз Polaris. Миналата година пусна и дебютния си албум Badlands, иначе в дискографията си е събрал бая материал от сингли и малки плочи.

iliana_besheva_snimka_jana_punkina_570
Илияна Бешкова

За срещата с него ще ни подготви друга независима банда - Илияна и Розенкварцекспрес на българката Илияна Бешкова, която от 1998-а живее в Мюнхен. Госпожица Бешкова непрекъснато търси нови сродни души и тук, и в Германия, а у нас с останалите й съмишленици (сдушила се е с басиста Свилен Иванов и барабаниста Павел Стойчев) са познати и като Радиоактивните вълци. В мюнхенския вариант влиза и мексиканският китарист Пако Хаймес. Иначе свирят рок, ама и те си правят експерименти.  

В случай че не успееш да се добереш до двата концерта в новия клуб срещу Руската църква, можеш да ги чуеш в ефира на БНР по същото време. След 23:00 часа пък ще ни поеме някой от диджеите към онлайн платформата Indioteque, но сетът му няма да се излъчва по радиото. Входът е 10 лв.

Текст Милена Гелева