Един танц?

icon
Sofialive.bg

Сигурно е, че снегът навън няма как да изстуди горещите страсти, обзели ни заради Международния ден на тангото. Така че, нека си вали. А денят на тангото се чества на тази студена дата от вече двайсетина години поради едно интересно съвпадение - на 11 декември са родени Карлос Гардел и Хулио де Каро. Приносът и на двамата музиканти за усъвършенстването на този танц и превръщането му в хит на няколко континента е достатъчно голям, за да им е оказана подобна чест.

Но защо тангото става толкова популярно? Причината е доста банална... В края на XIX и началото на XX век Буенос Айрес, където са корените на тангото, изпитвал сериозен недостиг на жени. Причината - маса здрави имигранти се изсипали от Африка и Европа, за да търсят работа и късмета си. И единственият начин да се гушнеш в някоя засукана мадама бил като танцуваш с нея. Но трябвало и да си добър, а не да си оплиташ краката - та нали тангото е вертикална проява на хоризонтално желание. Разбира се, това отвращавало богатите снобари, които били скандализирани от фриволността на танца, който наблюдавали в... публичните домове. Хич не е лицемерно, нали? Но именно децата на богаташите пренесли „греховния танц" в Европа (където отивали да учат) и тангото бързо станало танца на деня в Париж, Лондон, Рим, Берлин.

През втората половина на XX век тангото в Аржентина минало в нелегалност за почти три десетилетия. Консерваторите решили да забранят всичко, свързано по някакъв начин с Перон (мъжа на Евита). Той пък използвал танца за популистки цели. А през това време тангото процъфтявало на Стария континент, оттам стигнало до Ню Йорк и триумфално се завърнало отново в Буенос Айрес - вече изтупано със смокинги и елегантни рокли.

Спираме с историческата справка, защото стана време за танци. А те ще се състоят довечера в зала София (Интерпред), където в 20:00 започва организираният от студио ТангерИН Танго бал. Той ще се случи по правилата на буеносайреските милонги - музиката ще бъде пускана на танди (блокове от няколко теми на един и същи изпълнител) и кортини (кратки музикални интермедии между тандите).

Запътил ли си се за бала, придържай се към традицията - облечи се елегантно и съобразено с повода. Носи си обувките за танго и спазвай етикета на танца: кани с кабесео (кимване от разстояние към желания обект) и танцувай с един и същи партньор не повече от една танда. Винаги сме знаели, че разковничето е в разнообразието.

Танго балът започва в 20:00 в зала София на Интерпред
(бул. „Драган Цанков" 36). Входът е 5 лв.

Текст Нели А. Калчева