Емир Кустурица и The No Smoking Orchestra

icon
Sofialive.bg

Единият от китаристите на тази безобразна банда, освен че свири и пее, в момента работи и по новия си филм On the Milky Road, в който също така се е самоизбрал да играе главната мъжка роля, а за главната женска си е взел Моника Белучи. И сега Емир Кустурица гази с нея в дълбоки води - и буквално, и в смисъла на любовна драма, което пък значи, че е в такова състояние, че му идва да се застреля. Така, казва той, всъщност му идва на всеки филм, защото „не виждам светлина в тунела".

Какво друго, какво друго - ей сега, в петък (7 февруари), човекът смята да намине през Зала 1 с още деветима много опасни и политически некоректни мъже. Те пък от своя страна твърдят, че са родени номади и ако не обикалят земното кълбо и не трещят до пълна изнемога със своите медни духови инструменти, цигулки, балалайки, китари, акордеони и барабани, най-вероятно ще свършат в заведение за душевноболни. Може би вече започваш да осъзнаваш какво точно му се гласи на НДК.

Всичките са се пръкнали в онова размирно кътче на планетата, където „изкуството не се създава, то се живее" и където с еднакъв възторг се пее и пие както за живота, така и за смъртта. Сформират се като Zabranjeno Pušenje през 1981-ва в Сараево, като част от вълната на съпротива срещу режима на Тито. Първоначалният състав е силно повлиян от The Clash и The Sex Pistols. Но това, което всъщност свирят и което хвърля сериозните музикални критици в пълен шах, потрес и ужас (Насо, ти специално, в никакъв случай недей да четеш нататък) е техният неподражаем пънк-рок-джипси-техно-балкански-турбо-фолк. Или нещо такова. Те му викат накратко „унца-унца" и по-запознатите дори може би ще си спомнят, че вече са го демонстрирали в същата Зала 1 преди има-няма 13 години.

emir_5_1477

Тъй като The Non Smoking Orchestra са понаписали доста музика за филмите на Кустурица, може да разчиташ, че ще чуеш любимите си парчета от Ъндърграунд, Черна котка, бял котарак и Циганско време. Може също да очакваш лудо скачане, крещене с пълно гърло и (Насо, вече може да четеш) неукротим наплив от девойки на сцената.

Билетите са от 40 лв. до 80 лв. от Eventim

Текст Стела Вълкова / Фотография Emir Kusturica & The No Smoking Orchestra