Филмова музика

icon
Sofialive.bg

Фантастична петък вечер в зала България, за която, като гледаме схемата с местата, ти най-вероятно вече си си взел билети (и сега каквото е останало на втори балкон се брои на пръсти). Напълно те разбираме. Концертите с филмова музика отприщват възторжено всеки нов сезон на цикъла Музиката на Америка на Кантус Фирмус и са малък празник, който събира както обикновени киномани и обикновени некиномани, така и онези, които прекрачват прага на „Аксаков" 1 като свещена земя.

Много специалният гост зад пианото в четвъртото издание е Ангел Заберски, изпод чиито пръсти ще се разлее ето това велико соло от Форест Гъмп, както и любовната тема от Ромео и Жулиета на Дзефирели. После в магията ще се включи и един тромпет с един Мишо Йосифов зад него, за да ударят бърз рагтайм от Междузвездни войни. Продължаваме нататък с парчета от Спайдър-мен, Властелинът на пръстените, Мумията се завръща, Корабокрушенецът, Шифърът на Леонардо. Добавяме гласовете на Хора на Класик ФМ. Вкарваме и - дръж се - саундтрака на World of Warcraft.

classic_fm_orchestra_709

И е крайно време да погледнем към онзи великолепен оркестър, който има навика да те пресреща дори на перона на метрото, за да ти направи деня. В петък (18 октомври) ще го води палката на Франсиско Ноя (на първата снимка най-горе). Роден във Венецуела, завършил университета в Бостън, постоянен диригент на филхармонията на Роуд Айлънд. В момента тече мандатът му като музикален директор на симфоничния оркестър Berklee Contemporary, от Чехия до Перу му се носи слава на универсален боец и може да продължаваме още няколко реда със званията, обаче билетите сериозно свършват, така че слагаме точка.

Виж дали ще изпадне някой единичен от касата на Кантус Фирмус в зала България

Текст Стела Вълкова