Фин Йохансен от Германия

icon
Sofialive.bg

Можем да депозираме поне пет различни отговора на въпроса защо този скромен и ненатрапчив 43-годишен берлинчанин е нашият човек за утре вечер (26 октомври). И точно така ще направим.

Първо, Фин върти плочи на публични места от средата на 80-те. Това беше много, мнооого отдавна. Което, разбира се, не е гаранция за нищо, освен ако не си диджей тип изследовател, страстен колекционер от най-невинна детска възраст (8000 винила) и жива енциклопедия на танцувалната музика - от диско през пост пънк до синтпоп и отвъд. При това положение сетовете ти се превръщат в майсторски насочван трип и обикновено от тях изскачат редки хаус и техно звуци.

Второ, хер Йохансен е уважаван музикален критик. Знае кое откъде идва, кое накъде отива и кое ще поостане в историята. Също така не може да си представи, че се затваря в който и да било стил, след като наоколо има толкова много красота. Затова когато пуска, сипва от всичко на вкус.

Трето и четвърто, съосновател е на лейбъл, който използва червено бръснарско ножче за лого и поддържа репутация на едно от най-иновативните и емблематични за берлинската сцена явления (Macro). Иначе бачка и като продавач в доста як магазин за плочи в Кройцберг (Hard Wax), от който се зареждат безчет диджейски куфарчета. Тези две обстоятелства поставят Фин в позицията на човек, който всъщност упражнява скрито влияние върху това какво ще се слуша в клубовете по света.    

finn_johannsen_7_650
Фотография Ивайло Младенов / Михаил Новаков

Пето, идеално си спомняме Фин Йохансен от откритата сцена на безпрецедентния първи Mellow Music Festival, към който, сега вече ни хвана, изпитваме невероятен личен сантимент. Втората визита на Фин у нас е по покана на тогавашния селекционер на феста, който от своя страна впоследствие спечели академична стипендия да изследва музиката и нощния живот на Берлин, което от друга страна означава, че актуалният берлински звук в Жул Верн няма сериозни изгледи да секне.

Подгрява Clipper.
Входът е 5 лв. до полунощ и 8 лв. след това


Текст Стела Вълкова