Гилем Деск

icon
Sofialive.bg

Интересен инструмент е хърди-гърдито. Създаден е преди хиляда години, като свири на принципа на ръчно задвижвано колело, което се търка в струни. По ред причини, през вековете този музикален инструмент така и не е стигал до България, а музиканти, които са излизали на сцена у нас с него се броят на пръстите на едната ръка на бивш стругар в Кремиковци.
guilhem desq image

Затова концертът на хърди-гърди виртуозът Гилем Деск е едно от по-интересните събития тази есен. Музикантът е роден във Франция и от години представя пред публика крайно интересни концерти със звуците на електрическо хърди-гърди. Еклектична музика, с пънк настроение, но и акустично-традиционно звучене, събрана в първия му албум и звучаща в саундтраците на не един филм. Деск черпи вдъхновение както от традицията на автентичното хърди-гърди, така и от съвременната музика като резултатът е пътуване във времето и пространството - едновременно близо и далеч, отдавна и утре.

Концертът в Студио 1 на БНР, избрано специално заради невероятната акустичност на залата, е организиран от родната средновековна група Ambient Folklore (на третата снимка горе). Те ще бъдат и първата група за вечерта, като така музикалната приказка ще бъде с още по-широки граници.

Билети по 22 лева от EpayGo и 25 на входа на залата