Gorgon Fest 2014

icon
Sofialive.bg

Тук горещо подкрепяме и силно уважаваме хората, отдадени на идеята си, бачкащи здраво и с постоянство в името на личната си мисия, особено пък когато тя е свързана с развитието на идеална кауза и обогатява културния ни живот. Такива са агентите зад магазин Gorgon и лейбъла Corvus Records и в частност Емил Сапаревски. Затова и няма никакъв начин да пропуснем възобновения им Gorgon Fest.

gorgon_841

Gorgon
Преди много години в София врати отвори първият (и май единствен) магазин, посветен на готик културата - Gorgon. Там освен задължителните облекла и аксесоари, можеше (и още може) да се намери всякаква красиво-мракобесна музика - от ембиънт и неофолк, през готик, до индъстриъл, EBM и авангарден блек и дет метъл. Не отне много време преди Емо и сподвижници да направят лейбъла Corvus Records, който се зае с подкрепата и издаването на албуми на великолепни родни (и не само) ъндърграунд музикални проекти. В каталога намираме заглавия на Vrani Volosa (на първата снимка горе), Kayno Yesno Slonce, Voyvoda (на втората снимка горе, дело на Елена Ненкова), Shrine, финландските проекти Nest и October Falls и македонците Mizar.

Фестивалът
До 2009 веднъж годишно лейбълът и магазинът събираха под  обща шапка някои от най-интересните музиканти от европейския ъндърграунд на едноименния Gorgon Fest. А днес, 5 години по-късно, фестивалът се завръща с най-важните български групи, попадали под крилото на Corvus и Gorgon. На сцената през годините освен споменатите вече групи, сме гледали още италианците Ataraxia, Rose, Rovine e Amanti, Diary of Dreams от Германия, гърците Daemonia Nymphe и още много знайни и незнайни герои на приказния мрак.

Групите
Vrani Volosa
Епични, буреносни, титанични - епитетите, с които заслужено можем да приветстваме бургаските езичници са твърде много, а музиката им е истински вдъхновяваща. Изоставили блек метъл яростта на първия си запис Където сърцето гори, през 2010 момчетата около Христо Красимиров издадоха истински епичния и пулсиращ опус Heresy/Ерес. Албумът протяга взор към древните корени на българската история и митологията на морските брегове, а музиката, изчистена и извисена, ехти с тътена на вековете. Днес Vrani Volosa подготвят третия си албум, който чакаме с нетърпение някъде в близко бъдеще.

vranivolosa1_690
Vrani Volosa

Kayno Yesno Slonce
Самобитният музикален колектив около Веселин Митев (някога част от величествените етно-фолк вълшебници Исихия) от 10 години ни припомня корените на древното българско, разказва приказки и легенди за сърцето на Балкана, за магията на природата, за духа на човека, обитавал през хилядолетията тези чудни земи, в които живеем днес като българи. Дълги и красиви, песните на групата са почерпили дълбоко от фолклора, песента на гайдата следва ритъма на тъпана, легнал често на ложе от ембиънт мелодии, с извезани из тях нишки от тамбура, кавал и различни народни инструменти. На Gorgon Fest момчетата ще представят и преиздание на отдавна изчерпания апокрифен запис Реквием за Белия Вятър.


Voyvoda
Неудържими, неуморими и непоправими бунтари, Voyvoda съчетават по брилянтен начин дарк уейв с пост-пънк, индъстриъл и класически готик. А на живо са абсолютна фурия със сериозно пънкарско отношение към всичко и всеки. На фестивала ще представят новия си барабанист, а пък ние тайно нададохме ухо на все още неиздадения им трети албум (връзкари сме си) и можем да ви кажем, че ще е чудовищна веселба.

voyvoda_690
Voyvoda

Fault
Доста стар, корав и издържал проверката на времето индъстриъл проект, Fault (на третата снимка горе) също от години са свързани с похода на Gorgon. Наскоро ги гледахме на Independent Sofia Summer Fest и доста сериозно ни отнесоха главите. Препоръчваме на всеки, който обича тежкия машинен звук на банди като Godflesh.

Shrine
Едноличен дарк ембиънт проект, чиято музикална концепция е да те залее в електронния хлад на синтезатора и да те заведе на разходка из постапокалиптичен индустриален сюжет. Сблъсък на кошмари и мрачна реалност. В момента Shrine издава и нов албум, този път с канадския лейбъл Cyclic law.

kys_1024
Kayno Yesno Slonce

За десерт Gorgon са заредили афтърпрограма с DJ Psycon от Гърция, който ще ни блъска главите с EBM звуци и индъстриъл трясък. Излитаме на 27 септември в 20:00 от Терминал 1 с полет на Gorgon. Билетът е 10 лева на предварителна продажба и 13 на входа, а място има за всеки.

Текст Ивайло Александров