High Contrast от Великобритания

icon
Sofialive.bg

Ако разглеждаме дръменбейс сцената от архитектурна гледна точка, веднага виждаме диджея и продуцент High Contrast като една от важните й носещи колони. В момента той може и да не се нуждае от особено представяне, но когато в началото на новия век връхлита със своите демота в Hospital Records, никой не е и чувал за уелсецът. Е, това бързо се променя. Така че и с лупа да търсим, няма да изнамерим d'n'b познавач, който да не оцени по достойнство петъчната доставка, която ни уреждат от EventEase.

Всъщност идеята, че някой ден ще се занимава с музика, изобщо не се е разпростряла отвъд буйните къдрици на малкия Линкълн Барет. Той винаги е имал влечение към друго голямо изкуство - киното. Така че тук не разполагаме с история за момче, почнало да се навърта край дековете като невръстен тийн, а с такава за хлапе-киноман, чийто единствен досег с музиката били саундтраковете на любимите му ленти. Те стават достатъчно добра основа за надграждане на разпознаваемия му и леко драматичен фънки почерк. Няма да се правим на изненадани - все пак любимите му мелодии са от култовите Блейд Рънър и Портокал с часовников механизъм.

high_contrast_800

Това парче пък се оказва крайъгълният камък в професионалната ориентация на Линкълн - след като го чува, оставя киното на заден план, тотално прещраква на d'n'b вълна и оттогава се носи уверено на гребена й. Така е вече 13 години.

Още с първите си прояви се усеща как High Contrast инжектира в придобилия известна доза агресивност жанр онази фънки вдигаща мелодичност, от която толкова се нуждае, и така зарибява цяло ново поколение по саунда. Резултатът е дръзкият му дебютен албум True Colours - пътешествие през жанровете на скорост 180 бийта в минута, с което Линкълн смело заявява, че хич няма да се съобразява с разни жанрови рамки и очаквания. Дори сега, четири албума по-късно, момчето от Уелс продължава да увлича аудиторията с иновативен подход към този стил. Защото той иска музиката му да се слуша не затова, че влиза в дръменбейс категорията, а защото идва с печата на High Contrast.

Билети по 30 лв. от Eventim

Текст Нели А. Калчева