Inner Oceans на smallman & Ivan Shopov

icon
Sofialive.bg

Постоянство, талант и ясно зададени цел и посока. Това са основни директиви по пътя на smallman. По този начин 4 момчета от Пловдивската околия (Асеновград и наоколо) излязоха пред публика преди 11 години с myspace профила си и няколко убийствени парчета. А от 2006, през 4 години, албум след албум, Малкият човек растеше смело, надскочи неминуемите етикети, през които минава всяка нова и различна банда и стигна дотам, че да определя тенденции, да бъде фактор, с който да се съобразяват всички - от колегите от сцената, през клубовете, до букинг агенти и промоутъри.

smallman ivaylo petrov image
smallman, фотография Ивайло Петров

Тази година smallman отново погледна напред. Този път заедно с още един от най-ярките и оригинални артисти наоколо - продуцентът и диджей Иван Шопов. Приятелство от двете страни съществува от години, а след миналогодишния Transfiguration Festival то достигна и до логичното продължение - сливане на креативните потоци в една посока. И ето, това лято smallman взеха Иван Шопов в село Манастир - така важно за бандата и от идеята да напишат една песен, се роди материал за цял ЕР. Есента завари петимата в Лондон и Kore Studios с продуцента Джорд Апсиън и една седмица работа по нова музика. Резултатът вече е в ръцете ни, в главите ни, в сърцата ни.smallman ivan shopov image
smallman с Иван Шопов и Джордж Апсиън

Inner Oceans е заявка, позиция и становище. "Ние сме тук и се съобразяваме само със себе си." Четири песни и един атмосферичен финал - различни, но с общо настроение и хомогенна цялост. Отварящата "A Drop" те примамва с бавни и тежки, но мелодични китари и дискретно трип-хоп включване от Шопов. Следва "Duality" - може би най-различното парче, което smallman са записвали - енергично, задъхано, преливащо от почти пост-метъл китарна и ритъм ярост и плътна атмосферична стена от звук. Глътка ефирно спокойствие с "Fenix", където имаме мощна симбиоза между барабаните на Андон Тръпков, подложките на Иван Шопов и гайдата на Цветан Хаджийски. Усещането е като постапокалиптична ърбън картина в телевизор с разместена антена, където образът на разпадащи се небостъргачи и оловно небе се прекъсва от картини на девствени планински гори. Асоциациите в музиката на smallman са изключително добре подплатени от електронните импресии на Иван Шопов. А "Rhodopes" е абсолютна перла. Едновременно най-смолменското парче в албума - тук са познатите бас линии на Стефан Пенев, фееричното пеене на Цветан, полумеханичните удари на Андон и тежките китари на Иван Тодоров, но и привнася  напълно естествено и леко вливаща се новост от женските вокали на Авигея и електронните звуци на Шопов. Народна песен, преродена в дуумаджийски облик, нежна вокална пелерина и семплирани електронни орнаменти.inner oceans smallman shopv image

И нека накратко обърнем внимание на самото издание. Е, личи си, че зад Inner Oceans стоят двама визуални артисти (Хаджийски и Шопов) - красивата музика е опакована в стилен дигипак, с попъп вложка и великолепна обложка. Защото в XXI век е важно как поднасяш продукта, в който съхраняваш изкуството си. И тези момчета го знаят отлично. Така се прави и така стимулираш хората да си купят и физическото издание, освен дигиталните файлове от Bandcamp.

Inner Oceans е много силно издание - пет парчета, които тежат на мястото си по-категорично от повечето пълнии албуми, които излизат от съвременната рок и метъл сцена днес. Нарочно не слагаме географски ограничения. Искрено си пожелаваме този ЕР да е само ордьовър преди цял албум с още такава музика - доразвиващ темите и добавящ още и още. Защото и smallman, и Иван Шопов, и феновете го заслужаваме.

Текст Ивайло Александров